Ne, Farskému to prý zaplatíte i vy. Bobošíková o tom, co vše zvládl porušit

26.01.2022 17:47 | Ze sítí

Na paškál si moderátorka Jana Bobošíková vzala poslance Jana Farského (STAN) a jeho cestu do USA na základě získání Fulbrightova stipendia. „Honzíkovu cestu“, jak ji sama nazvala, rozebrala do podrobností a neopomněla připomenout ani skautské zásady, podle nichž se „skaut Farský“ podle jejích slov neřídí.

Ne, Farskému to prý zaplatíte i vy. Bobošíková o tom, co vše zvládl porušit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

„Honzo, vzdej se mandátu.“ Tak vyzvali představitelé STAN Jana Farského poté, co zjistili, že prospěchářství místopředsedy a poslance Farského jen tak neprojde. Ano, mluvíme o jeho slavné stipendijní stáži na univerzitě v Oregonu v USA. A místopředseda Honza prý výzvu vyslyší. Předesílám, že Jan Farský se mandátu zatím nevzdal a poslancem se všemi výhodami a funkcemi zůstává. A neví se, kdy ze Sněmovny odejde. Stáž je totiž v USA a mandátu by se musel vzdát osobně, nebo notářským zápisem. A to se z Oregonu dělá špatně,“ poznamenala úvodem pořadu Aby bylo jasno Bobošíková. Farský však již dnes vzkázal, že z USA dorazí na únorovou schůzi, aby se mandátu vzdal. 

„Předseda Rakušan oplakává Farského mandát a tvrdí, že Honza byl jeho vzor. Je dobré vědět, kdo je politickým i lidským vzorem prvního vicepremiéra vlády a ministra vnitra České republiky,“ dodala Bobošíková.

„Víte, kdo je největší skaut v Poslanecké sněmovně? V minulosti vedli například ombudsman Křeček, europoslankyně Šojdrová, předseda Sněmovny Hamáček nebo předseda klubu KDU-ČSL Výborný. Teď je ale všechno jinak. Do kapsy je hravě strčil skaut s velkým S. Předseda poslaneckého klubu STAN a první místopředseda hnutí Jan Farský. Ano, mluvíme o jeho slavné stipendijní stáži na univerzitě v Oregonu v USA. A víte, že ho tam doprovodí i manželka s dětmi? Cestu, bydlení i další životní náklady hradí totiž celé Farské family daňoví poplatníci. Málo to tedy nebude. A navíc podle pravidel Fulbrightova stipendia by Farský, pokud by studium přerušil kvůli politické kariéře, čelil finančním sankcím. Mohl by vracet peníze ze stipendia, školného i životních nákladů na celou šestičlennou rodinu, která je v Oregonu s ním. Takže nikoliv řeč cti a politické kultury, ale Honzíkova cesta peněz. Prostě skauting jak vyšitý,“ dodala Bobošíková.

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí

„Poslanec Farský o tom, že obdržel Fulbrightovo stipendium, věděl půl roku před volbami. Přesto neváhal kandidovat do Poslanecké sněmovny, stát se předsedou poslaneckého klubu a nechat se zařadit do vládního týmu koalice PirSTAN. A jak říká Jan Farský, politiku jde dělat podle skautských zásad. A víte, jak zní desátá z nich? Skaut je čistý v myšlenkách, slovech i skutcích. Prostě skaut Jan Farský. Poslanec Mgr. Farský odletěl studovat do Spojených států nikoliv proto, že by působil na akademickém pracovišti některé z vysokých škol. Ani nemá vědeckou publikační činnost, která se zaznamenává například ve Web of Science. Ostatně tu nemá ani další absolvent Fulbrightova stipendia, David Ondračka z Transparency International. Jiní absolventi, například Martin C. Putna, publikační činnost mají. Třeba na téma spiritualita Václava Havla,“ dodala Bobošíková.

„Vedle zásady čistoty myšlenek, slov a skutků je další skautskou zásadou hospodárnost. Co myslíte? Kolik bude stát pobyt Jana Farského na Fulbrightově stipendiu české daňové poplatníky? Budete se divit. Fulbrightovo stipendium přiděluje komise Fulbrighta a ta je příspěvkovou organizací českého Ministerstva školství. Daňoví poplatníci České republiky přispěli v loňském roce na její činnost téměř 15 miliony korun. Nevíme, na kolik milionů přijde samotná vědecká stáž, chcete-li školné na univerzitě v Oregonu, ale podařilo se nám zjistit, kolik peněz dostane Jan Farský a jeho rodina na pobyt v USA. Farský sám přiznal, že za ním přiletí manželka a čtyři děti, které společně vychovávají. Jen jejich cesta, životní náklady a Farského stipendium přijdou daňové poplatníky zhruba na 100 tisíc korun měsíčně. Fulbrightovo stipendium je přitom osvobozeno od daně,“ podotkla také Bobošíková. 

„Osmiměsíční náklady na Farského nevýkon poslaneckého mandátu přijdou daňové poplatníky na další zhruba dva miliony korun. Nic na tom nemění slib posílat poslanecký plat Člověku v tísni, Paměti národa a skautu, ve kterém sám mimochodem funkcionaří, takže pošle peníze i na svého koníčka,“ zmínila Bobošíková. A zkritizovala Farského i za časté cesty letadlem, což podle ní neodpovídá zásadě skautů chránit životní prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…