Nečas je neschopný a země je v rozkladu, míní většina lidí

17.06.2011 18:12

Neschopnost kabinetu Petra Nečase navzdory své síle efektivně vládnout vede více než tři čtvrtiny české populace k závěru, že se Česká republika nachází v politickém rozkladu. Zjistil to průzkum společnosti SANEP, z něhož také vyplynulo, že premiéra považuje za neschopného a nekompetentního přes sedmdesát procent dotázaných.

Nečas je neschopný a země je v rozkladu, míní většina lidí

Na politickou situaci v zemi, kompetentnost premiéra a hodnocení jednotlivých ministrů se zaměřil průzkum agentury SANEP, který se uskutečnil ve dnech 9. až 15. června. Více jak tři čtvrtiny dotázaných (76,9 procenta), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, se ztotožňuje s názorem politoložky Vladimíry Dvořákové, že Česká republika je v rozkladu.

Profesorka z Vysoké školy ekonomické v Praze vidí příčiny v nefunkční, byť silné a ideologicky nepolarizované vládě, v zájmových skupinách využívajících politických stran k prosazování svých cílů, v nekoncepčnosti jednotlivých ministerstev, v popírání principů právního státu či nedostatku kvalitních a odpovědných úředníků.

Celý průzkum ZDE

Lidé by z vlády nejraději poslali Vondru a Kalouska

Negativní vnímání vlády ještě umocňuje skutečnost, že jejího předsedu Petra Nečase považuje výrazná většina respondentů za nekompetentního a neschopného šéfa kabinetu (71,1 procenta), zatímco opačný názor zastává jen čtvrtina dotázaných (25,1 procenta). Příznivě z exkluzívního internetového průzkumu nevyšli ani ostatní členové vlády, pro jejichž odchod se vyslovila naprostá většina respondentů.

Nejvíce si veřejnost přeje odchod ministra obrany Alexandra Vondry (71,7 procenta), ministra financí Miroslava Kalouska (69,9 procenta), ministra školství Josefa Dobeše (65,8 procenta), ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (63,4 procenta) a pořadí pěti nejvíce odmítaných ministrů uzavírá šéf zdravotnictví Leoš Heger (61,6 procenta).

Vládě by ani obměna jejích členů nepomohla

Pořadí ministrů, kteří by měli podle průzkumu SANEP ve vládě zůstat, vede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (48,9 procenta) před ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (46,5 procenta), ministrem vnitra Janem Kubicem (41,8 procenta), ministrem dopravy Radkem Šmerdou (31,2 procenta) a ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (30,4 procenta).

Jen u Schwarzenberga, Pospíšila a Kubiceho v průzkumu těsně převažuje setrvání nad odchodem z vlády. SANEP zjišťoval rovněž to, zda by personální obměna na některých ministerských postech pomohla ke sjednocení Nečasova kabinetu a realizaci vládních programových bodů. To si myslí 32,1 dotázaných, zatímco 56 procent respondentů uvedlo, že by ani to nepomohlo.

K věci:

Petr Nečas, prezident České republiky. Někteří o tom přemýšlejí 

Veřejnost podporovala jako šéfa VV Johna 

Obliba politiků padá. Lidé jsou s jejich prací nespokojeni

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…