Nejen Turecko. „Bouchlo to“ ve dvou zemích bývalého SSSR

18.07.2016 14:14

Nejen v Turecku se dějí prapodivné věci. V kazašském velkoměstě Almaty byl vyhlášen červený (nejvyšší) stupeň nebezpečí terorismu. Teroristé prý zahájili střelbu na budovu krajského velitelství policie. Tři policisté přišli o život, sedm je těžce raněno. Podobně nepříznivá je i situace v arménském Jerevanu, kde teroristé již v neděli unesli několik policejních důstojníků a nadále se nacházejí v obklíčené budově. V Turecku se zase začalo masivně propouštět.

Nejen Turecko. „Bouchlo to“ ve dvou zemích bývalého SSSR
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Anketa

Hrozí státní převrat v některé z členských zemí Evropské unie?

90%
10%
hlasovalo: 4932 lidí

Kazašské ministerstvo vnitra zveřejnilo informaci, podle které byl dopaden sedmadvacetiletý útočník, jeho společník ovšem i nadále zůstává na svobodě. Vláda neprodleně vyhlásila červený stupeň hrozby terorismu, ale kdo za útoky stojí, neprozradila.

Podle dostupných informací útočníci ostřelovali budovu správy ministerstva vnitra v Almaty a sídlo tajné policie KNB. Interfax zveřejnil zprávu, ve které se uvádí, že útočníci se volně pohybují po městě a namátkově střílejí do lidí.

Ministerstvo vnitra již vyzvalo obyvatele kazašského největšího města, aby se vyvarovali zbytečných pochůzek po městě. Policie ve městě vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. „Za útokem zřejmě stojí přívrženci netradičních náboženských směrů,“ uvádí Interfax.

Obzvláště nebezpečná má být oblast nádraží, kde policisté momentálně pátrají po výbušninách. Střelba se dále prý ozývá i z okolí almatských kasáren.

Kazachstán je, na rozdíl od ostatních postkomunistických zemí, relativně bohatým státem, za což vděčí svému surovinovému bohatství. Ještě donedávna byl ušetřen projevů náboženského extremismu, ale v poslední době se podle místního tisku islamisté aktivizují i zde.

Dalším problematickým místem je arménský Jerevan, kde podle informací agentury TASS drží ozbrojenci neznámý počet rukojmích. Útočníci údajně přináleží k opozičnímu lídrovi a někdejšímu vojenskému veliteli Žirajrovi Sefiljanovi, který byl zatčen v červnu letošního roku.

Povstalecká skupina ozbrojenců obsadila policejní stanici v arménské metropoli, kde drží neznámý počet rukojmích. Podle informací národní bezpečnostní služby byl jeden policista zabit a další dva zraněni. Dva rukojmí byli údajně již propuštěni, zadržováno je jich ovšem i nadále alespoň osm.

Podle dostupných informací ozbrojení útočníci žádají propuštění politických vězňů, zejména pak nedávno uvězněného opozičního vůdce Žirajra Sefiljana. Útočníci dokonce vyzývají obyvatelstvo, aby vyšlo do ulic a přimělo vládu k tomu, aby odstoupila.

Podle Reuters se ovšem arménské obyvatelstvo takovými výzvami neřídí. „Žádné zprávy o tom, že by se v ulicích Jerevanu srocovaly davy, zatím nepřichází.“

Arménské bezpečnostní složky s útočníky v obsazené policejní budově údajně vyjednávají. Televize dokonce zveřejnila i záběry z místa, na nichž je vidět velký počet policejních obrněných vozidel, která odřízla přístup k obsazené stanici.

Zajímavě se vyvíjí i situace v Turecku. Americký deník Financial Times uvádí, že zatýkání obviněných ze zapojení do pátečního pokusu o vládní převrat se dostalo až do „nejužšího Erdoganova okruhu“.

Nedělní zatčení jednoho z nejbližších mužů prezidenta Erdogana kolonela Aliho Yaziciho, který měl mít údajně k prezidentovi „neomezený přístup“, dokazuje, do jak hlubokých struktur pučisté pronikli.

Minimálně 29 generálů a více než 20 kolonelů turecké armády je mezi 6000 zatčenými. Údajný iniciátor celé akce, bývalý šéf vzdušných sil Akin Ozturk, bude podle oficiálních vyjádření turecké vlády stíhán z vlastizrady.

Čistka se dotkla i turecké soudní moci. Prozatím bylo propuštěno 2700 soudců a státních zástupců, a to včetně dvou členů nejvyššího soudu. Sám prezident Erdogan prý pokus o puč nazval „dar od boha k očištění armády“. Zadržených je tolik, že někteří z nich musí být provizorně vězněni v tělocvičnách v Ankaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…