Nemocniční časopis za miliony byl spojený s Rathem. Skončí?

05.08.2012 11:40

Články o novinkách v nemocnicích, velkých projektech, rozhovory s řediteli, ale i časté fotografie exhejtmana Davida Ratha. To byla náplň Nemocničních listů, které si od ledna 2011 platily krajské nemocnice.

Nemocniční časopis za miliony byl spojený s Rathem. Skončí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Středočeský kraj by rád vypověděl smlouvu se společností RG Media, která pro něj vydává časopis Nemocniční listy. Současná smlouva na jejich výrobu je na tři roky a jde o zakázku za skoro devět milionů. Časopisem kraj prezentoval své nemocnice včetně projektů, které prošetřuje policie. Upozornila na to Mladá fronta Dnes.

„V rámci přehodnocování a kontroly všech projektů nové vedení kraje v čele s hejtmankou Zuzanou Moravčíkovou rozhodlo, že tato smlouva bude vypovězena také na základě skutečnosti, že vedení krajských nemocnic o tento společný mediální produkt nemá nadále zájem," uvedl pro zmiňovaný deník mluvčí krajského úřadu Milan Smutný.

Firma RG Media obdržela první zakázku na Listy v lednu 2011. Její hodnota byla 2 455 200 Kč. Druhá zakázka byla zadána stejné firmě v březnu 2012. Zakázka na tři roky je za 8 820 000 Kč. Časopis má 48 stran.

Příspěvková organizace pod vedením Pencové

Zadavatelem této první zakázky na tištění Nemocničních listů byla příspěvková organizace. Ta řídila všech pět krajských nemocnic. Vedla ji ředitelka nemocnice v Kladně Kateřina Pancová, nyní obviněná spolu s exhejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem z korupce.

Z pěti firem byla tehdy vybrána firma RG Media. Ta zakázku získala i téměř o rok později, ve výběrovém řízení byla jediná. Tentokrát podepsala smlouvu přímo s kladenskou nemocnicí, příspěvková organizace, která fungovala za podivných okolností, už totiž byla zrušena.

Zvláštní je, že i když do nadcházejících podzimních krajských voleb zbývalo v době zadání zakázky za téměř devět milionů korun pouhého půl roku, smlouva je s platností na tři roky.

Dříve měly nemocnice své časopisy, teď bude problém smlouvy vypovědět

Jak MfD zjistila, Listy vycházejí každý měsíc v nákladu asi třicet tisíc kusů, jsou k dostání jen v nemocnicích a na internetu. Jejich čtenost podle některých deníkem oslovených lékařů není vysoká.

V prvním roce jejich existence za ně nemocnice přitom platily měsíčně 41 tisíc korun, nyní mají platit 49 tisíc. Smlouvu však nebude prý zřejmě jednoduché vypovědět, a tak budou Nemocniční listy vycházet dál, ale v jiné podobě. Každá nemocnice bude mít svoji mutaci.

Před samotnou existencí Listů si nemocnice vydávaly vlastní periodika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…