Nová část D1 bude rok zbytečně zavřená. Kvůli polskému mostu

28.08.2012 20:08

Nových šest kilometrů D1 bude přibližně rok nevyužívaných. Dálnice totiž měla navazovat na hraniční most do Polska, ten je však kvůli nekvalitnímu provedení už teď životu nebezpečný. Poláci proto museli popraskaný most uzavřít a dálnice tak dost možná také dopadne.

Nová část D1 bude rok zbytečně zavřená. Kvůli polskému mostu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

"Se stavbou se spěchalo a chyby jsou tak jak v provedení, tak v materiálech," komentoval v polských médiích nepovedený most inspektor Jan Spychała. Hraniční most měl spojovat nový úsek polské dálnice A1 právě s českou D1, má však již teď v sobě praskliny.

Poláci nyní mluví o otevření mostu až v polovině roku 2013, přitom k tomu mělo dojít již letos v červnu, když začínalo Euro. Na vině je zde stavební firma Alpine Bau, jejíž vinou je most nekvalitní.

Kvůli mostu se však nedá používat ani nový český úsek, neboť na něm chybí sjezd. "V tuto chvíli tak jednáme s polskou stranou, jestli by přece jen nenašla nějakou objízdnou trasu, abychom mohli náš úsek otevřít. Z předběžných vyjádření Poláků ale vyplývá, že to možné nebude," uvedla pro Týden.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Nová část D1 se tak zřejmě zakonzervuje a bude se čekat rok na opravu mostu. ŘSD se bojí, že pokud nechají dálnici na pospas osudu, mohli by se zde objevit zloději kovů. "Po tu dobu budeme muset zajistil ostrahu silnice. To však nebude zadarmo. Agentury si za den účtují kolem osmi tisíc korun," stěžuje si šéf ředitelství David Čermák

Hrozba mizení materiálu z dálnice je podle stavbařů reálná. "Mizí nám dopravní značení, svodidla, poklopy kanálů i odpadní trubky pod mosty. Zloději nám nedávno na Pražském okruhu ukradli dokonce optický kabel, který sběrny nevykupují. Nám tím ale způsobili velkou škodu a na silnici vyřadili z provozu veškeré proměnlivé značky," popsala Vápeníková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…