Nová ředitelka ÚSTR se sejde s novináři

18.04.2013 6:10

O aktuální situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů bude dnes informovat novináře jeho nová ředitelka Pavla Foglová, která nahradila Daniela Hermana odvolaného Radou ÚSTR. O činnost ústavu se kvůli tomu pře ODS s ČSSD.

Nová ředitelka ÚSTR se sejde s novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening proti novému složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Vládní ODS obvinila radu ÚSTR i opoziční ČSSD z levicového puče, sociální demokraté to odmítají. Také rada odmítá nařčení z politického vlivu. Uvádí, že Hermana odvolala, protože nebyla spokojena s jeho prací. Kvůli odchodu Hermana odstoupili všichni členové druhé vědecké rady, která je poradním týmem ÚSTR. Vedení ÚSTR teď musí vytipovat nové členy.

Na setkání Foglové s médii bude také její nový první náměstek Zdeněk Hazdra. Historik Hazdra, který byl v minulosti přechodným ředitelem této instituce, nahradí odvolaného Eduarda Stehlíka, s nímž se nová ředitelka Foglová nedohodla na další práci.

Rada není spokojena s prací archivu

Stehlík z ÚSTR odchází mimo jiné proto, že nesouhlasí se zamýšleným odvoláním ředitelky Archivu bezpečnostních složek (ABS) Zlatuše Kukánové. ABS spadá pod ÚSTR a jsou v něm dokumenty komunistické Státní bezpečnosti, které má převést do digitální podoby. Rada není spokojena s prací archivu.

Úkolem ÚSTR je nestranně hodnotit dobu nesvobody - komunismus i nacistickou okupaci. Rozbroje provázejí ÚSTR od jeho vzniku. Proti se vyslovovali zejména levicoví zákonodárci, kteří ústav označovali za zbytečnou instituci umožňující politické ovlivňování výkladu dějin. Radu ÚSTR volí Senát, který nyní ovládá opozice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …