Obrázek Zemana v Respektu. Už i kavárně vadí. Máme slova z Hradu

14.12.2020 9:45

Čtenář pondělního Respektu se na poslední stránce setká s karikaturou Miloše Zemana, tentokrát o tom, jak veterán druhé světové války zaslal prezidentovi zpátky pamětní list. Podle reakcí na sociálních sítích se tentokrát karikaturista netrefil do správného vkusu. Ozvalo se, že nejenže je karikatura urážlivá, ale není vtipná. A také, že to je perfektní ukázka toho, proč Miloš Zeman vyhrál a jak se rozděluje společnost. „Připomíná to karikatury v nacistickém týdeníku Der Stürmer,“ řekl pro PL prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Obrázek Zemana v Respektu. Už i kavárně vadí. Máme slova z Hradu
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman během projevu dne 28. října 2020

Minulý týden proběhla médii zpráva o tom, jak veterán RAF Tomáš Lom vrátil prezidentu Miloši Zemanovi pamětní list k výročí osvobození Československa. Svůj čin odůvodnil tím, že chování prezidenta považuje za vlastizrádné. „Domnívám se, že vzhledem k Vašim stále zjevnějším aktivitám, jež se mi jeví jako vlastizrádné ve prospěch systémových protivníků České republiky, je protismyslné, abyste právě Vy rozesílal Pamětní listy ‚k výročí osvobození Československa‘ lidem, kteří za vlast nasazovali život,“ napsal.

Anketa

Má ČSSD odejít z vlády?

85%
15%
hlasovalo: 3988 lidí

Tomuto gestu se dostalo pozornosti v Respektu v rekapitulaci událostí minulého týdne. Zatímco v textu nechal Respekt mluvit Tomáše Loma za sebe, na poslední stránce je doprovodil jeho slova ilustrací, která není k Zemanovi vůbec lichotivá, mírně řečeno. Dva osobní strážci informují prezidenta se slovy: „Válečný veterán Tomáš Lom vrací pamětní list,“ a „Stejně ho nemáme čím přebalit.“ Co z karikatury vyplývá, nechť si čtenář doplní sám. S obrázkem se za Respekt pochlubil filmový režisér Jan Hřebejk, od kterého na adresu Miloše Zemana a jeho voličů také nezaznělo málo. A Hřebejka pak sdílel twitterový profil Respektu.

ParlamentníListy.cz už získaly vyjádření mluvčího prezidenta Zemana: „Připomíná to karikatury v nacistickém týdeníku Der Stürmer.“

Ani na internetu se Zemanova karikatura nesetkala jednoznačně s pochvalou či odsouzením. Pod Hřebejkovým tweetem se našlo dost obojího. Ozvalo se např. „Super karikatura“ či „Co jiného si dědek pletichář zaslouží“ nebo „Syrově objektivní. Nač chodit kolem horkého pudingu“ popřípadě „Jen houšť do dědka protivnýho“.

Ale byly i negativní reakce, a to z mediálního prostředí. „Mně na tom nevadí, že je urážlivý, ale že to při tom není vtipný,“ reagovala Zuzana Vlasatá z Deníku Referendum.

„Má to být jen ubohé, nebo tam byla i snaha o vtip?“ myslel si obdobně Daniel Morávek, zástupce šéfredaktora serveru Podnikatel.cz.

„Na co se opravdu netěším: Až to demoblok za rok vyhraje a pražští liberálové přejdou ze stavu ‚Česko je v hajzlu!‘ do stavu ‚To jsme vám to nandali, vidláci!‘ Tenhle obrázek je toho takovým předvojem...“ hodnotil odmítavě karikaturu profesionální sázkař Michal Sirový.

„Tohle si zaslouží skutečný Despekt,“ mínil marketér Ivo Půr.

Podobně se vyjádřil podnikatel Jan Palaščák: „Chápu tuto potřebu intelektuálů a umělců. Ale tohle je lidsky ubohý hospodský kameňák, zabalený do deky ze svobody projevu a uměleckého provedení. A jeden z důvodů, proč Miloš Zeman vyhrál.“ Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček k tomu dodal, že si toto vydání Respektu nekoupí. A také programátor Martin Pokorný měl za to, že se jedná o jasnou ukázku rozdělené společnosti: „Hele budiž – ať si klidně srandu dělají, ale až zase Tabery a přátelé budou lamentovat nad rozdělením společnosti, měli by si nejdřív zamést si před vlastním prahem.“

Naskytla se i kolegiální kritika: „Se vší úctou ke kolegům v Respektu, tohle je zbytečný, zlý, nevtipný a bez špetky respektu k základní lidský důstojnosti,“ mínil Filip Titlbach z Deníku N a o zbytečné karikatuře hovořil i editor stejného média, Michael Švec.

Moderátor Prostoru X Čestmír Strakatý kladl otázku, zda není karikatura za hranou, zatímco Vojtěch Gibiš ze Seznamu se tázal, zda to nepřipomíná karikatury známého francouzského magazínu Charlie Hebdo.

Že se jedná o zaslouženou karikaturu si naopak myslel moderátor Yakubiho podcastu, přiznaný „organizovaný deviant a fetišista a pražský kavárník“. „Nechci psát, že nejsem mstivý. Ale za to, co Zeman udělal s touto zemí, buď když byl premiérem, nebo prezidentem si to zaslouží,“ tvrdil.

Jak k publikaci došlo, už vysvětlil na facebooku šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Přiznal, že se kresba s Milošem Zemanem nepovedla. „Je za hranou a kritické reakce, které na ni chodí, chápu. Kdybych ji viděl před publikací, tak bych ji nepustil. Svým způsobem je to zajímavá situace, protože v posledních letech nedělám skoro nic jiného, než že obrušuju hrany. Čím je agresivita a vulgarita ve veřejném prostoru větší, tím menší je prostor pro nás, abychom překračovali čáru. Vnímám, že na nás jsou mnozí přísnější, což vítám, je znát, že se od nás čeká víc. Budeme se tomu snažit dostát,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…