Odbornice na boj proti kouření říká poslancům: E-cigarety nezakazujte

15.02.2016 15:59

Debata o regulaci kouření mezi politiky v Poslanecké sněmovně stále běží, tuto středu bude o zákonu jednat zdravotní výbor. Odborníci se však pozastavují nad možností, že by došlo i k zákazu používání elektronických cigaret v restauracích. Navržený zákon tuto možnost předpokládá, stanovisko odborné veřejnosti je ovšem jiné.

Odbornice na boj proti kouření říká poslancům: E-cigarety nezakazujte
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Bojovnice proti kouření a vedoucí Centra pro závislé na tabáku Doc. MUDr. Eva Králíková se nedávno znovu vyjádřila k otázce zákona o návykových látkách. V rozhovoru pro Blesk se zastala právě elektronických cigaret, které by měly spadnout pod stejný režim, jaký budou mít cigarety papírové.

Na otázku, zda mají být v restauracích e-cigarety povoleny, uvedla: „Je to v podstatě atraktivní forma náhradní terapie nikotinem, takže … v restauraci by mi to nevadilo. Riziko z těchto výrobků je velmi blízko nule oproti klasickému kouření.“ Na odborném semináři na půdě sněmovního zdravotnického výboru rovněž již dříve uvedla, že “řešit v tuto dobu přísný zákaz e-cigaret nemá smysl. E-cigarety nehoří, nekouří, nepáchnou a neobsahují tisíce chemikálií. Zdravotní riziko je v jejich případě minimální.“

Postoj Králíkové je totožný s naprostou většinou odborných studií, které byly na elektronické cigarety zaměřeny. Vědci se shodují, že zejména riziko tzv. pasivního kouření u elektronických cigaret neexistuje. Pokud tedy chtějí poslanci zákonem chránit personál, případně ostatní návštěvníky v restauracích, nemá smysl v nich e-cigarety zakazovat.  

Změnu v zákoně připouští i ministerstvo zdravotnictví. Ministr Němeček už v minulosti opakovaně prohlásil, že považuje riziko plynoucí z elektronických cigaret za minimální. Tentýž postoj potvrdila na jednání zdravotního výboru Sněmovny i jeho náměstkyně a místopředsedkyně ČSSD Arnoštová. Mírnější postoj k e-cigaretám totiž i zvyšuje naději na schválení zákona jako celku.

Problém je v tom, že i když ministerstvo změnu zákona de facto podporuje, je pro to potřeba získat podporu poslanců napříč stranami. O změnách v zákoně bude Výbor pro zdravotnictví PS jednat, mnozí poslanci podporu této změny zvažují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…