Odevzdali jste vrtulníky Ukrajině, nemohli jste hasit! Babišův muž vládě

01.08.2022 11:41

Stojí za současným požárem ve Hřensku i klimatická změna? Poslanci se na tom neshodnou. Podle poslance SPD Jaroslava Foldyny nic jako globální klimatická změna neexistuje. Naproti tomu poslanec TOP 09 a starosta Prahy 6 Petr Kolář je přesvědčen, že globální klimatická změna existuje a je třeba ji řešit. Napříč politickým spektrem se poslanci shodují, že hasiči na boj s plameny potřebují moderní techniku. Zaznělo také varování, abychom hasiče nezbavovali aut se spalovacími motory.

Odevzdali jste vrtulníky Ukrajině, nemohli jste hasit! Babišův muž vládě
Foto: Youtube Týdeník Policie
Popisek: Hasiči u požáru v Českém Švýcarsku

Čeští hasiči již více než týden bojují s požárem v národním parku České Švýcarsko v Hřensku. S krocením běsnícího živlu pomáhají i zahraniční stroje. Zapojila se hasičská letadla z Itálie a Švédska a vrtulníky poskytli Poláci, Slováci a Němci. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přišel při návštěvě Hřenska s myšlenkou, že by Česko potřebovalo vlastní hasičské letouny.

Teplotní výkyvy se v Česku objevují často a podle Rakušana nelze vyloučit, že se požáry budou opakovat.

Podle poslance SPD Jaroslava Foldyny by možná stačilo, kdyby lidé přestali v lesích odhazovat nedopalky cigaret a nezapalovali si ohníčky. „Nic jako globální klimatická krize neexistuje,“ napsal Foldyna Deníku N.

Poslanecký matador Marek Benda má za to, že na požáru nese svůj díl viny i vedení parku. „Nemožnost požáry efektivně hasit asi více souvisí s pochybnými rozhodnutími národního parku a ta by měla být detailně analyzována v čase a smysluplnosti,“ vysvětlil.

Někdejší ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) má za to, že v tuto chvíli hasiči potřebují modernější vybavení. V dlouhodobém horizontu by se podle exministra měla změnit skladba lesů, aby se ze smrkových monokultur lesy proměnily v pestřejší organismus s listnáči.

Další poslanec ANO Milan Brázdil vládě Petra Fialy (ODS) bez servítků vynadal.

„Jako bývalý lékař výsadkář výsadkové brigády speciálního určení (dnešní 601) v Prostějově a jako lékař letecké záchranky v Olomouci s třicetiletou praxí vím, že Česko, tedy tahle koaliční vláda slepená z pěti kusů, by mělo myslet na občany našeho státu a nezbavovat se zbytku ještě funkčních helikoptér na Ukrajinu a pak prosit jiné státy o leteckou pomoc. Požár pak nemusel přerůst v katastrofu. Bohužel tahle vláda na naši krásnou zemi a na lidi, kteří zde pracují a žijí, nemyslí!“ rozčílil se Brázdil.

MUDr. Milan Brázdil

  • ANO 2011
  • Oficiální web, kde můžete položit dotaz: www.anoolomouc.cz
  • poslanec

Třetí poslanec ANO Milan Feranec přidal ještě jednu myšlenku.

„Hlavně by nemělo zakázat auta se spalovacím motorem hasičům. To už by neuhasili lautr nic.“

Poslankyně STAN Barbora Urbanová má za to, že snižování klimatických hrozeb českým lesům pomůže.

„Očekávám mnohem větší politickou odvahu dělat změny, které mohou v důsledku snižovat zátěž pro klima – třeba začít podporovat mnohem víc to, co pomáhá, a mnohem méně to, co naši planetu zatěžuje,“ uvedla pro Deník N Urbanová.

Poslanec Martin Exner prohlásil, že je třeba všemi možnými způsoby udržet vodu v české krajině.

Poslanec TOP 09 a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář má za to, že vyřešení tohoto problému vlastně není žádnou atomovou vědou.

„Já myslím, že to není žádná atomová věda. Pro začátek by bylo dobré a žádoucí, aby se lidé i vláda (kterákoliv) smířili s tím, že klima se mění, tepleji bude a vody není nekonečno. Bylo by vhodné začít hospodařit v krajině tak, aby byla schopna víc zadržovat vodu, mohli bychom více obnovovat lužní lesy a meze, nesázet jen smrkové monokultury, ale více se zaměřit na listnaté lesy, v zemědělství dát více na druhovou rozmanitost a neomezovat se jen na řepku a kukuřici, které strašně drancují půdu. Je toho hodně,“  poznamenal Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…