Okamura uzemnil Hamáčka: Extrémní? Ne, to jsou názory většiny společnosti. S neziskovkami už je ve válce

17.07.2020 7:37

„Je špatné, pokud někdo dělá za veřejné peníze politickou propagandu, a je jedno, zda pro, či proti vládě,“ vyjádřil se k návrhu na zkrouhnutí dotací politickým neziskovkám předseda hnutí SPD Tomio Okamura ve svém komentáři na ParlamentníchListech.cz. Připojil i varování před snahou „všech, kdo by tak rádi osídlili Českou republiku – Nigerijci, Somálci, Arabi nebo Pákistánci“.

Okamura uzemnil Hamáčka: Extrémní? Ne, to jsou názory většiny společnosti. S neziskovkami už je ve válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí
Zákaz státního financování neziskových organizací, jež vyvíjejí politickou činnost, přinesli na projednání vládě komunisté v průběhu dubna. Předloha měla upravit postup poskytování dotací od podávání žádostí přes rozhodování o nich a vyúčtování po kontrolu využití peněz, a to včetně termínů. Stanovit chtěli též, že by stát mohl dotovat jen konkrétní projekty.

Příspěvek by v případě kladného stanoviska vlády mohl pokrýt nejvýše 70 procent celkových nákladů, přičemž by se započítávalo i spolufinancování z dalších veřejných peněz.

Vláda na to reagovala s upozorněním, že některé aktivity by se kvůli takovémuto zákonu nemohly vůbec konat, například velké výstavní projekty.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Úřad vlády poté přišel s tím, že je komunistický návrh „nadbytečný, nesystémový, zavánějící účelovostí a ve výsledku s fatálním dopadem na nestátní neziskové organizace“.

Komunistický návrh nyní šéfovi SPD připomenul jeden z našich čtenářů. Na dotaz podpory takovéhoto návrhu Okamura reagoval jasným souhlasem. „Jakýkoliv zákon, který zastaví příliv peněz lobbistickým a propagandistickým uskupením, vítáme,“ napsal.

Na to se ozval další komentující. „Ale není to přece špatný návrh? Tímto byste přece znemožnil jakékoli neziskovce kritizovat vládu – tedy i neziskovce, která je užitečná – přece nemůžete hodit do jednoho pytle užitečné a škodlivé neziskovky. Ty užitečné si přece mohou dovolit vládu kritizovat, nebo ne?“ pronesl k Okamurovi.

Ten v reakci na to píše, že „nikdo nikomu neupírá právo kritizovat vládu, to, co je špatné, je, pokud někdo dělá za veřejné peníze politickou propagandu, a je jedno, zda pro, či proti vládě“.

Upozorňuje přitom, že je „nefér“, aby se některé partaje propagovaly za veřejné peníze prostřednictvím spřízněných neziskovek: „Od toho jsou politické partaje, a řekněme, že i jistý druh politických neziskovek, jako jsou různé stranické instituty. Je přece nefér, aby část politiků nebo partají si dělala reklamu a propagandu za veřejné peníze prostřednictvím spřízněných neziskovek. Ať si kritizuje a propaguje kdokoliv, co chce, s výjimkou propagace nenávistných ideologií, ale za svoje.“

Kromě neziskovek se Okamura vyjádřil i k tomu, že se jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) objevuje ve výročních zprávách Ministerstva vnitra o extremismu. Ministerstvo kupříkladu v předloňském roce ve zprávě psalo, že si Okamurova strana vybírá podobná témata jako pravicoví extremisté a zaujímá k nim i podobné názory.

„Označit za extrémní názory, které zastává většina společnosti, je paradox a nesmysl, ale s tím ať se poperou úředníci ministerstva,“ odvětil na další dotaz poslanec.

Co je cílem výročních zpráv ministerstva, nastiňuje dále: „Cílem je samozřejmě nás poškozovat, ale naštěstí normální lidé to vidí přesně opačně, takže snaha SPD dehonestovat nijak nevychází a jen ukazuje zoufalost všech, kdo by tak rádi osídlili Českou republiku – Nigerijci, Somálci, Arabi nebo Pákistánci.“

I přesto, že ministerstvo tvrdí, že SPD pracuje s agendou pravicových extremistů, neoznačuje jej podle své definice za extremistické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…