Omezení poslanecké imunity se protahuje. Hledá se shoda s opozicí

20.06.2011 9:40

Vládní strany po volbách slíbily, že prosadí omezení imunity zákonodárců. Takový zákon by v současnosti pomohl v případě Víta Bárty, který je podezřelý z uplácení svých stranických kolegů.

Omezení poslanecké imunity se protahuje. Hledá se shoda s opozicí

Poslanci doposud dostali nejméně patnáct návrhů na omezení nebo zrušení trestněprávní a přestupkové ochrany. Tento volební slib ale pravidelně odsouvají na neurčito.

Přijetí zákona poslanci pravidelně slibují a odsouvají

Ve sněmovně byl návrh na změnu Ústavy předložen hned po květnových volbách v minulém roce. V prosinci ovšem nebyl schválen. Vládním stranám chybělo na prosazení návrhu 30 hlasů z vlastních řad, píše se na serveru Novinky.cz.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítl, že se návrh nepodařilo prosadit kvůli sociálním demokratům. Se zrušením trestněprávní imunity prý jeho strana souhlasila, ale jako celek nemohla zákon podpořit. Nebyl v něm zahrnut požadavek, aby zůstala přestupková imunita pro projevy na veřejných mítincích.

Nový návrh zákona, který by byl přijatelný pro všechny poslance, zatím není připraven.

Gazdík: Snažíme se dospět ke konsenzu v základních otázkách zákona

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka se o zákoně vedou neformální jednání. Předpokládá, že se vládní strany nakonec dohodnou se sociální demokracií, komunisté pro omezení imunity příliš nejsou.

„My se snažíme opozici vyhovět a dojít k nějakému elementárnímu konsenzu. To znamená, že by se na projevy pronesené v souvislosti s mandátem na náměstích imunita vztahovala," řekl Gazdík deníku Právo.

Místopředseda ČSSD Jeroným Tejc vysvětluje pomalé vyjednávání tím, že došlo k vládní krizi.

Zákon by neměl umožnit šikanu ze strany policie, prohlásil Tejc

„Byli bychom rádi, aby se zde znovu nehrálo divadlo jedné nebo dvou stran proti dalším. Chceme, aby zde byl návrh, který projde, a vznikl zákon, který bude zaručovat právo na ochranu před zneužitím např. represivními orgány. Zároveň ale bude znamenat, že ti, kteří se dopustí něčeho nekalého, budou postiženi," vysvětlil Právu Tejc.

Proti návrhu jsou například někteří poslanci ODS. Současný stav jim prý vyhovuje a zároveň se obávají možné šikany od úřadů nebo policie.

Sporným bodem v návrhu na omezení imunity jsou přestupky a ochrana během veřejného vystoupení. Jedná se o to, aby nebyl poslanec stíhán za to, když na veřejném vystoupení vysloví svůj názor.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…