Otevření hranic? Listopad 89? Novinářka a politička šokovala

24.12.2019 9:47

Stříhání „železné opony“, respektive ostnatého drátu vymezujícího ostře střežená hraniční pásma na jižním a západním okraji Československa, je jedním ze symbolů pádu komunistického režimu po listopadu 1989. Toto odstraňování ženijně technických zátarasů začalo na vybraných úsecích hranic s Rakouskem 11. prosince 1989. Československo mělo na hranicích s Rakouskem a SRN téměř 700 kilometrů ženijně technických překážek, první etapa se týkala asi 150 kilometrů hranic s Rakouskem. Nyní k tomu na facebookovém profilu přidala svou poznámku novinářka a bývalá poslankyně za ANO Jana Lorencová.

Otevření hranic? Listopad 89? Novinářka a politička šokovala
Foto: euroskop.cz
Popisek: Ilustrační foto

„Tak dnes je výročí bourání plotu se západem. Možná jsme zbytečně spěchali? Kdy začneme stavět?“ zeptala se Lorencová na svém facebookovém profilu.

O odstraňování zátarasů na hranicích s Rakouskem rozhodla federální vláda počátkem prosince, a to tam, „kde to vyžaduje rozšiřování turistického ruchu a styk pohraničních oblastí při zachování nezbytných potřeb obrany“. Na jihu Čech se v první etapě jednalo o okolí Horního a Dolního Dvořiště, Českých Velenic, Nové Bystřice a Slavonic, na jižní Moravě, kde se první etapa zaměřila na okolí všech pěti hraničních přechodů, například u přechodu Hatě u Znojma pohraničníci již od šesti hodin ráno odstraňovali čtyři kilometry pásu, který tvořily kůly s ostnatým a jiným drátem a protitankové betonové jehlance. Odstraňování „železné opony“ začalo i na Slovensku, a to v úseku o délce 31 kilometrů podél Děvínské Nové Vsi a Rusovců.

Ženijně technické zabezpečení mezi ČSSR a Rakouskem bylo dokončeno v roce 1953. Celý zátaras se skládal z ochranného plůtku s pomocnou signalizací, trasou telefonního vedení, z vnitřního kontrolního pásu a signální stěny ve tvaru T s výškou asi tři metry. V systému bylo nízké napětí 24 V a zkrat znamenal spuštění poplachu a výjezd pohraničníků. U zátarasu se nacházela asfaltová komunikace (tzv. signálka) a pěšinka kolem plůtku pro údržbu.

Lorencová svým textem zjevně narážela na migraci, k níž se vyjadřovala v minulosti. „Celou dobu posloucháme argumenty, co by kdyby, ale o tom, co bude, jestliže se tady uprchlíci usadí a jestli se nebudou chtít vrátit zpátky do zemí, odkud přišli, se nebavíme,“ uvedla v minulosti Lorencová. Vyjadřovala i své obavy z mužů s nabouchanými svaly, kteří si sem přivedou rodiny a už se nikdy nevrátí do zemí původu.

„Jak je možné, že tito muži, kteří mají se zbraní v ruce bránit svou zem, ze svých vlastí utíkají a nechávají tam rodiče, kteří jim zaplatí cestu do Evropy, i když musí leckdy prodat majetky?“ ptala se rozhořčeně.

„A tomu utečenci není ani blbé říct: ‚Já mladý, zdravý, který jsem měl bránit svoji zem, jsem tady u vás a postarejte se o mě‘,“ uzavřela .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…