Otřesy v Kanadě: Čína získala nebezpečná data a Trudeau to tajil. Pak „utíkal“ na tiskovce

01.03.2024 22:37 | Monitoring

Po zveřejnění dokumentů ukazujících na čínskou „infiltraci“ v přísně střežené laboratoři v kanadském Winnipegu, kde se zkoumají velmi nebezpečné smrtelné viry, kanadský premiér Justin Trudeau čelí otázkám o svém podílu při krytí nedostatků a umožnění špionáže ze strany Číny. Lídr kanadské opozice Pierre Poilievre má za to, že Čína zasáhla také do minulých kanadských voleb, během nichž došlo k znovuzvolení menšinové vlády liberálů. Trudeau to označil za „konspirační teorie“ a při konfrontaci s obsahem dokumentů se dle CBS snažil odvést pozornost. Namísto vlivu Číny tak skončil u podpory Ukrajiny.

Otřesy v Kanadě: Čína získala nebezpečná data a Trudeau to tajil. Pak „utíkal“ na tiskovce
Foto: Repro Twitter
Popisek: Kanadský premiér Justin Trudeau se sanží vyslovit zkratku LGBTQ+

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí
Konzervativní lídr kanadské opozice Pierre Poilievre se během tiskové konference do Trudeaua pustil po zveřejnění dokumentů, které ukazují, jak pracovníci laboratoře ve Winnipegu, jež zkoumá smrtelné nemoci, záměrně sdíleli informace s Čínou.

Poilievre dle kanadské veřejnoprávní stanice CBC obvinil Trudeaua, že umožnil Číně „infiltrovat“ Kanadu a zakrýt to tím, že zdržoval zveřejnění dokumentů. Zopakoval také tvrzení, že Čína podpořila znovuzvolení menšinové vlády liberálů v roce 2021 v čele s Trudeauem, což bude příští měsíc posuzovat veřejné vyšetřování, které má zjistit rozsah čínského vměšování do posledních dvou kanadských federálních voleb.

Veřejné vyšetřování, zda Čína, Rusko a další země nezasahovaly do kanadských federálních voleb v letech 2019 a 2021, kdy se k vládě dostali opakovaně liberálové premiéra Justina Trudeaua, bylo oznámeno již vloni v září.

Otázkám ohledně čínské „infiltrace“ pak čelil Trudeau během čtvrteční tiskové konference v Thunder Bay v Ontariu, kde byl dotazován na to, jak je možné, že vědci, kteří záměrně sdíleli informace s Čínou, dostali povolení pracovat v Národní mikrobiologické laboratoři ve Winnipegu, kde se pracuje s viry, které mohou být nebezpečím pro národní bezpečnost a dokážou způsobit smrtelné nemoci.

Informace s Čínou sdílela doktorka Xiangguo Qiuová a její manžel Keding Cheng, načež byli oba dva po prozrazení v červenci 2019 vyvedeni ze zařízení a byla jim odebrána bezpečnostní prověrka. Jejich propuštění bylo oznámeno v lednu 2021 a teprve po několikaletém boji o přístup k informacím federální vláda zveřejnila stovky stran dokumentů o jejich propuštění.

„Záznamy ukazují, že kanadská agentura Canadian Security Intelligence Service (CSIS) vyhodnotila, že Qiuová opakovaně lhala o rozsahu své spolupráce s institucemi čínské vlády a odmítala přiznat zapojení do různých čínských programů, i když jí byly předloženy důkazy,“ poznamenává k obsahu dokumentů ABC News.

Z dokumentů, jejichž zveřejnění Trudeauova vláda až doposud zdržovala, rovněž vyplývá, že kanadská zpravodajská služba provedla několik bezpečnostních prověrek a zjistila, že Qiuová „úmyslně“ sdílela vědecké informace s Čínou s cílem „infiltrovat a poškodit ekonomickou bezpečnost Kanady“.

CSIS uvedla, že Qiuová „představuje velmi vážné a věrohodné nebezpečí“ pro Kanadu a upozornila na hrozbu v případě „krádeže nebezpečných materiálů atraktivních pro teroristické a zahraniční subjekty“ z výzkumného zařízení.

„Víme, že se stále více zemí, jako je Čína a další, snaží buď ovlivňovat naši zemi, nebo z ní získávat tajemství, a proto musíme být i nadále mimořádně ostražití, aby naše výzkumné instituce byly v bezpečí,“ řekl Trudeau po dotazech – a poté se snažil pozornost od Číny odvrátit dle CBS k Poilievrovi a obvinil ho, že to on „nebere tuto otázku vážně“. „Bohužel jsme v průběhu celého procesu svědky toho, že se Konzervativní strana, konkrétně Pierre Poilievre, rozhodla chrlit konspirační teorie a bubnovat politické útoky, stranické útoky, v otázce, která by upřímně řečeno měla spojit Kanaďany a poslance, aby se pokusili tuto otázku vyřešit,“ oponoval kritice Trudeau a ještě se snažil téma stočit k tomu, že jsou opozičníci dle něj nedostatečně aktivní při podpoře Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo sleduje tohohle soudruha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 02.03.2024 9:20:07
tak vidí jak se z mladíčka vylíhnul dospěly fašista a zloun. Kanaďané jsou na tom opravdu zle !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …