Pacientka, 85 let, se zlomeným krčkem, musela z covid oddělení. Zlé info z nemocnice

12.01.2021 8:35

Lékařka musela rozhodovat, kdo ulehne na jediné volné covidové lůžko a kdo se na něj bohužel už nedostane. Tak to vypadá v Nemocnici Cheb, která je pod velkým tlakem. Zdejší primář Stanislav Adamec popsal, jak zlá situace opravdu je. Nemocnice už nemá lůžka intenzivní péče pro necovidové pacienty. Nemocnice musela zavřít i porodnici. Jeden z lékařů na chirurgii únavou zkolaboval, pak se podle Adamce ukázalo, že je covid pozitivní. Před tím byl očkován. Sestry si přejí přežít směnu.

Pacientka, 85 let, se zlomeným krčkem, musela z covid oddělení. Zlé info z nemocnice
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Primář interního oddělení Nemocnice Cheb Stanislav Adamec se rozhodl v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV popsat, jak to vypadá v přetížené nemocnici, kde lékaři i sestry čelí velkému náporu covidových a necovidových pacientů. Zdůraznil, že situace v Chebu je natolik kritická, že už službu konající lékařka musela rozhodnout o tom, kdo se dostane na covidové lůžko a kdo, ač covidový pacient, bude mít méně štěstí.

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí

„Lékařka konající službu musela řešit situaci, kdy měla k dispozici jedno covidové lůžko a byli tam v podstatě dva pacienti. Ona se obrátila na krajského koordinátora covidové péče. Ten jí doporučil, aby se obrátila na ředitele chebské nemocnice, který neměl jinou možnost, než potvrdit status quo, takže paní doktorka se musela rozhodnout, že vybere třiapadesátiletou ženu, která neměla přidružené choroby a ta dostala covidové lůžko. A pětaosmdesátiletá pacientka, polymorbidní, a navíc ještě se zlomeným krčkem, skončila na standardním oddělení, kde jí byla poskytnuta maximální péče,“ popsal situaci Adamec.

Zdůraznil, že do nemocnice teď míří až dvojnásobek pacientů, než na jaké má zařízení personální kapacity. Osm až devět lékařů se nemůže zastavit.

„Je tu nerovnoměrné rozdělení lékařů mezi Karlovými Vary a Chebem, na které se snažím dlouhodobě upozorňovat, ale je mi v podstatě vždycky řečeno, že oni mají sami málo lékařů a že si musíme pomoct sami. Je problém sem do Chebu dostat lékaře. Platové podmínky nejsou špatné, ale spíš asi ta neatraktivita lokality. Neumím si to vysvětlit, že lékaře neláká jít do těch menších nemocnic. Je to asi ve spojitosti se systémem dalšího vzdělávání, který ty lékaře handicapuje,“ prozradil Adamec.

Situace je tak zlá, že nemocnice v podstatě už nemá lůžka intenzivní péče pro necovidové pacienty. Uzavřena byla i porodnice.

To vše v situaci, kdy za hodinu přijede 6 sanitek s novými pacienty, ale do toho do nemocnice přichází i další pacienti po své ose, bez sanitky. Děje se to i proto, že je praktičtí lékaři podle Adamce posílají do nemocnice, protože se bojí, aby nepřišli do kontaktu s covid pozitivní osobou. „Aspoň takhle jsem to slyšel,“ prozradil pan ředitel.

„Lékaři jsou přepracovaní. Primář chirurgie zkolaboval, dokonce se ukázalo, že je covid pozitivní, i když o tom nevěděl. V nějaké době před tím byl očkován, ale to už mohlo být v inkubační době, takže to mohlo souviset s covidem a ne jen s nějakým běžným přepracováním. Řada sestřiček je nemocná. Nemocný je často i ten pomocný personál, takže ony ho musí nahradit. A pak už nechodí do práce s nadšením, ale přijdou tu směnu přežít,“ vykreslil Adamec před diváky temný obrázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…