Pane Tabery, kavárník Kobza není zas takový hňup. Šéfredaktora Respektu vyvedl z omylu vlastní novinář

02.12.2016 20:12

Situace, kdy do kavárny známého kavárníka Ondřeje Kobzy nebyl vpuštěn redaktor Respektu na setkání ministra financí Andreje Babiše (ANO) s novináři ohledně elektronické evidence tržeb, vzbudila veřejné pohoršení na sociálních sítích.

Pane Tabery, kavárník Kobza není zas takový hňup. Šéfredaktora Respektu vyvedl z omylu vlastní novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kobza a Dominik Feri před počmáranou kavárnou Café v lese

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery totiž včera svým statusem rozvířil diskusi, do níž se mimo jiné zapojil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „To jsou ale konce. Redaktor Respektu šel na setkání Andreje Babiše s novináři k EET, které probíhalo v Café Neustadt. Ve dveřích jej ale zastavil majitel kavárny Ondřej Kobza s tím, že to je jen pro vybrané novináře a mezi ně Respekt nepatří. Prý to nemá hrotit a jít pryč,“ uvedl Tabery.

„Kromě prostředí podnikatelského naše vláda zřejmě narovnává i prostředí mediální,“ sdělil následně Kalousek.

Již jsme psali ZDE

Jak se však ale ukazuje, bylo to celé trochu jinak. „Je to trochu nedorozumění. Já jsem se tam za Respekt původně chystal, ale když mi Ondřej Kobza včera upozornil, že se tam už nevejdeme, tak jsem to vzal na vědomí a nijak zvlášť už jsem se tam necpal. Jen jsem to zapomněl říct fotografovi a ten se tam ráno ocitnul v poněkud neobvyklé situaci, která pak přišla bez kontextu neobvyklá i šéfredaktorovi. Takže jen chci dodat, že ten Kobza není zas takový hňup,“ vyjádřil se k celé kauze novinář Respektu Jiří Nádoba.

Přitom sám Kobza pod Taberyho příspěvek uvedl, že jen reprodukoval přání týmu Andreje Babiše. „Oni si nazvali své pozvané novináře a nechtěli tam Respekt. Tak jsem jim to jenom reprodukoval. Dnes chodí po různých hospodách a ptají se na EET. Spoustu hospod jim odmítlo se vůbec bavit. Byl jsem rád za možnost mu říct, že EET strašně poškodí malé podnikatele,“ podotkl Kobza.

„Dneska zábavička. Naštval jsem v jeden den Babiše a Respekt,“ zkonstatoval pak ve svém dalším příspěvku Kobza. A napsal i další vyjádření k tomu, jak to bylo s redaktory Respektu.

„Asi před týdnem mě tým okolo AB oslovil, jestli by Café Neustadt mohlo být jedním z míst, kde se AB zastaví. Že prý pozvou novináře a mohu mu povědět svůj názor. To jsem přivítal a oslovili jsme Jiří Nádoba z Respektu a Jaroslav Bican z Deníku Referendum, aby přišli, protože jsem si myslel, že tady bude třeba 20 novinářů. Po pár dnech mi ale řekli, že těch míst je vícero a že k nám přijdou MF Dnes, Hospodářky, Blesk a Prima a do dalších zase jiní, aby to i pro hosty nebyla taková přepadovka. Tak jsem oběma klukům z Respektu a DR volal, že se udála změna. Jenže Jirka Nádoba z Respektu zapomněl odvolat fotografa, který nakonec přišel. Moc jsem tomu nerozumněl, protože onen pozvaný, píšící novinář psal, že oné změně rozumí,“ zmínil Kobza s tím, že fotografovi z Respektu tedy řekl, že je to jen pro zvané novináře.  

Reportáž o Babišově akci ke shlédnutí ZDE

„Erik Tabery překroutil realitu, a napsal, že cenzurujeme novináře. Přitom mu prý z týmu Andreje Babiše psali, že Respekt může do jiné kavárny, kde je více místa. A tak hejty jedou a lidé dávají naší facebookové stránce negativní komentáře, padá nám rating a my vypadáme, jako bychom podporovali Babiše. Sranda, co? Přitom jsem se např. veřejně přihlásil k podpoře kandidatury Václava Bělohradského za ČSSD. Já bych klidně napsal, že podporuji Babiše. Kdyby to tak bylo. Já chtěl jen využít příležitosti, jak mu říct, že skrze EET strašně uškodí české společnosti. A taky jsem mu to řekl,“ uzavřel Kobza celou kauzu.

Celý příspěvek Ondřeje Kobzy:

Dneska zábavička. Naštval jsem v jeden den Babiše a Respekt. Nejdřív se přišel pan Babiš zeptat do Café Neustadt, co si myslíme o EET. Tak jsem byl rád, že jsem mu mohl říct, že to bude likvidační pro spoustu hospod a že tím de facto říká: "hele vy malí podnikatelé, musí na vás být přísnost a vy jste problém, musíme si na vás posvítit". Skončí spousta hospod, především na vesnicích a taková hospoda - to je i kultura, to je služba. Lidi pak budou sedět doma u Braníka za 7 korun a koukat na Primu. 

Takže jsem měl dobrý pocit, že jsem mu mohl říci svůj názor a třeba by celou tu EET ještě mohli nějak upravit. Jenže přišla kauzička. Asi před týdnem mě tým okolo AB oslovil, jestli by Café Neustadt mohlo být jedním z míst, kde se AB zastaví. Že prý pozvou novináře a mohu mu povědět svůj názor. To jsem přivítal a oslovili jsme Jiří Nádoba z Respektu a Jaroslav Bican z Deníku Referendum, aby přišli, protože jsem si myslel, že tady bude třeba 20 novinářů. Po pár dnech mi ale řekli, že těch míst je vícero a že k nám přijdou MF Dnes, Hospodářky, Blesk a Prima a do dalších zase jiní, aby to i pro hosty nebyla taková přepadovka. Tak jsem oběma klukům z Respektu a DR volal, že se udála změna. Jenže Jirka Nádoba z Respektu zapomněl odvolat fotografa, který nakonec přišel. Moc jsem tomu nerozumněl, protože onen pozvaný, píšící novinář psal, že oné změně rozumí. Fotografovi z Respektu jsem tedy řekl, že je to nakonec jen pro konkrétní, pozvané novináře a že to prostě nejde. A kauzička byla na světě - Erik Tabery překroutil realitu, a napsal, že cenzurujeme novináře. Přitom mu prý z týmu AB psali, že Respekt může do jiné kavárny, kde je více místa. A tak hejty jedou a lidé dávají naší facebookové stránce negativní komentáře, padá nám rating a my vypadáme, jako bychom podporovali Babiše. Sranda, co? Přitom jsem se např. veřejně přihlásil k podpoře kandidatury Václava Bělohradského za ČSSD. Já bych klidně napsal, že podporuji Babiše. Kdyby to tak bylo. Já chtěl jen využít příležitosti, jak mu říct, že skrze EET strašně uškodí české společnosti. A taky jsem mu to řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…