Pár dní před volbami. Německá reportérka vystartovala na Fica. To neměla dělat

24.09.2023 14:30 | Monitoring

Týden před slovenskými volbami svedl jejich favorit, bývalý premiér Robert Fico, na tiskovce slovní přestřelku s německou novinářkou, která ho obvinila, že šíří ruskou propagandu. Fico se během delší odpovědi velmi rozpálil a nakonec redaktorce Deutsche Welle řekl, že Němci by rádi poučovali a řídili celou Evropu, ale Slovensko si svou suverenitu vzít nenechá.

Pár dní před volbami. Německá reportérka vystartovala na Fica. To neměla dělat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý premiér Slovenska Robert Fico na tiskové konferenci

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Novinářka z Deutsche Welle se Roberta Fica na tiskovce zeptala, když tolik hovoří o transparentnosti, tak proč dává v kampani prostor ruské propagandě. „Myslíte si, že vás dělá populárním,“ zajímala se novinářka.

Robert Fico anglicky požádal, zda by na tiskovce konané v Bratislavě mohl mluvit slovensky. A pak se ve své mateřštině rozjel. „Když je někdo v Evropě pro mírové řešení konfliktu na Ukrajině, tak je dneska automaticky proruský,“ rozhodil rukama. „Když někdo nechce posílat zbraně na Ukrajinu, protože to jen prodlužuje konflikt, který nemá vojenské řešení, tak je proruský. Když řekne, že sankce nefungují, tak je proruský. Proč nám nedáte právo říci vlastní názor na válku na Ukrajině?“.

Nikdo podle Fica není povinen opakovat rétoriku USA či západoevropských států. „Jsme suverénní republika, tak proč bych měl říkat to, co říkat váš spolkový kancléř?,“ podivil se.

A začal německé novinářce vysvětlovat, že Slovensko některé věci vnímá jinak, třeba i díky historickým vazbám na některé národy bývalého SSSR.

„Víte, lidé na Slovensku nežerou seno a mají vlastní rozum,“ dozvěděla se žurnalistka. Takže proto jsou přesvědčeni, že za válku nese část zodpovědnosti i kyjevská vláda.

„Nevytvářejte tady atmosféru, že výzvy ke skončení války a mírovým jednáním jsou proruské. To není proruské, to je prolidské,“ vysvětlil s tím, že jako sociální demokrat ve válku nevěří.

Vojáci rádi střílejí a házejí granáty a někteří politici této vizi světa rádi naslouchají. Fico by ale byl nerad, pokud by se u Ukrajiny vozili slovenští vojáci v rakvích. Jako bývalý premiér, jak připomněl, velmi dobře ví, jaký je to pocit sledovat na letišti přílet rakví s vojáky ze zahraničních misí.

„Takže vám to řeknu ještě jednou: Toto není naše válka“.

Pak připomněl vraždění rusky hovořících obyvatel země od roku 2014 a podivnou sestavu zvanou Prapor Azov.

„Já mám právo říct, že Slovensko je suverénní země a bude si dělat vlastní zahraniční politiku. Mám právo říct, že je neseriozní, že na nás Ukrajina chce podat žalobu kvůli obilí. Protože to je neserioznost. A je to nenažranost, co si to vlastně dovolují. Ve všem co chtěli jsme jim pomohli,“ rozohnil se předseda Smeru.

Slováci podle něj přijali Ukrajince s otevřenou náručí. A těmto lidem je dnes nadáváno, že jsou proruští. A to Fico odmítá.

Ti potetovaní chlapi, to jsou čistí fašisti

Novinářka se ptala dále. „Vy jste řekl, že v roce 2014 ukrajinští fašisté rozpoutali válku? To je přesně ta ruská propaganda.

Fico se zhluboka nadechl. „Paní redaktorko, já sleduju média z celého světa, nepotřebuji ruskou propagandu. A v těch médiích se běžně píše, že tam docházelo k vraždění velkého počtu civilistů ruské národnosti. A že se tam děly hrozné věci. A doufám, že nebudeme vést polemiku, že ti členové praporu Azov, součásti pravidelné ukrajinské armády, ti potetovaní chlapi, že jsou čistí fašisti,“ upřel oči na novinářku.

V Evropě se dnes některé věci nesmějí říkat, a tak je na Slovensku menší svoboda slova ohledně Ukrajiny než v USA, kde se o ukrajinských zločinech píše běžně. „Vloni tam Zelenský dostal standing ovation, letos už ho přijali jen v kanceláři a řekli mu pozor, nemáte žádné výsledky a my vám nebudeme platit válku na dvacet let,“ pokračoval Fico.

Zato Evropa zcela odmítá realistický pohled, že Ukrajina Rusko není schopna vytlačit nejen z Krymu, ale ani z obsazených území na východě země.

„Jestli tu někoho napadá, že teď Ukrajinu v tomto stavu vezmeme do NATO a rozpoutáme tam třetí světovou válku, tak děkuji, nechci. A já mám právo říct, že jestli budu předsedou vlády Slovenska, tak budeme vetovat členství Ukrajiny v NATO. Ne proto, že se nám nelíbí názory ukrajinské veřejnosti, ale proto, že tu chceme mír a bezpečnost“.

Čím dál rozpálenější pak novinářce začal vykládat, že velmi dobře ví, jak funguje demokracie v Evropské unii. „Já to zažil. Dvě hodiny jsme seděli, Merkelová někde jednala se Sarkozym, pak přišli a oznámili nám, co Rada EU schválí. Nechci, aby to takto fungovalo. A protože vím, že vaše Německo je hlavní tahoun odebrání práva veta v EU, tak to tady říkám vám.

„Takže vás prosím, respektujte nás. Jsme suverénní slovenští politici a odmítáme, že kdo má nějaký názor, tak je automaticky označovaný jako proruský,“ uzavřel slovenský expremiér.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slováci, Poláci, Maďaři zvedaj hlavy a stávaj se suverénní,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastík1 , 24.09.2023 15:54:15
což u našeho submisivně progresivního Fialky nepřipadá v úvahu. Nakonec Čechistán zůstane z Visegrádu jako kůl v plotě hluboko zabořenej v germánským análu.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…