Parta nafukovacích celebrit mohla lehkověrnějším duším imponovat, dokud ji vydrželo angažmá skořápkářů. Tenhle kšeft je ale už po sezoně… Velké hodnocení tandemu Horáček–Vášáryová

04.11.2016 18:04

ANKETA Michal Horáček oznámil kandidaturu na prezidenta. Bude to silný kandidát, který zaujme významnou část veřejnosti? A bude pro něj výraznou posilou Magda Vášáryová, která mu přislíbila pomoc? Na tuto otázku odpovídaly v anketě ParlamentnichListů.cz politické osobnosti. Podle některých je Michal Horáček zajímavý a vhodný kandidát, který šanci má. Podle jiných je jeho výkon zatím rozpačitý, anebo je jen předskokanem někoho dalšího.

Parta nafukovacích celebrit mohla lehkověrnějším duším imponovat, dokud ji vydrželo angažmá skořápkářů. Tenhle kšeft je ale už po sezoně… Velké hodnocení tandemu Horáček–Vášáryová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

Textař, spisovatel, producent a bývalý majitel sázkové kanceláře Michal Horáček oznámil svoji kandidaturu v bývalé čističce odpadních vod v Bubenči ve čtvrtek. „Moc bych si přál, aby se země úsměšků proměnila v zemi úsměvů,“ uvedl a dodal, že mstivost musíme z veřejného prostoru odstranit. „Věřím, že službu ve funkci prezidenta lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud. Věřím v to, že každý z nás potřebuje respekt od ostatních členů naší pospolitosti, ale především od hlavy státu,“ sdělil podle iDnes při oficiálním oznámení své kandidatury.

V pátek mu v rozhovoru pro Seznam přislíbila pomoc známá slovenská herečka, diplomatka i politička Magda Vášáryová. Vysvětlila i důvody, proč tak činí: „Ten nejdůležitější je, že já i moji přátelé na Slovensku jsme přestali rozumět, kam Česká republika směřuje. Velmi nás to děsí, nerozumíme tomu už od odmítnutí radaru, eura, od různých nacionalistických tendencí, na které jsme od vás nebyli zvyklí,“ upozornila a poukázala na to, že kromě krátké hranice s Rakouskem nemá Slovensko přímý kontakt se západními demokraciemi. „A pokud by šla Česká republika jiným směrem, nedovedu si představit, že by Slovensko mohlo zůstat osamělým ostrovem. To je moje hlavní motivace,“ zdůraznila.

Bělobrádek: Neměl by označovat zástupce parlamentních stran za traktoristy

„Je to zajímavý kandidát a má jistě právo se ucházet o prezidentský post. Uvidíme, jak bude se svoji přípravou pokračovat. Myslím si, že by si ale určitě měl rozmyslet některé svoje výroky, jako když označuje některé zástupce parlamentních stran za traktoristy. Vítám však skutečnost, že se tak brzy vůbec někdo takový našel,“ objasnil vicepremiér Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Rouček: Dělat teď odhady je jako účet bez hostinského

„Prezidentské volby budou teprve za rok a čtvrt. Nevíme ještě, kolik bude kandidátů a jací. Zda bude kandidovat Miloš Zeman a podobně. Dělat proto nějaké odhady je jako dělat účet bez hostinského,“ domníval se bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD). „Michal Horáček však s pomocí Magdy Vášáryové bezesporu jedním z vážných kandidátů bude,“ konstatoval.

Kupka: Byl nepřesvědčivý, vstřelil si gól do vlastní branky

„Volil bych jiného kandidáta než pana Horáčka, silnějšího i erudovanějšího, který by byl s podporou pravicových a středových stran vhodným soupeřem pro Miloše Zemana. Zatím jsem z jeho několika vystoupení, zvláště pak na Staroměstském náměstí, celkem rozpačitý,“ ohodnotil Horáčka místopředseda ODS Martin Kupka. „Byl nepřesvědčivý, určitě nezazářil a myslím si, že si ‚střelil‘ i gól do vlastní branky. Ohledně názoru paní Vášáryové souhlasím s tím, že bychom na Východ intenzivněji pokukovat neměli. Jsme ale stále pevnou složkou euroatlantických struktur, a tak by to mělo zůstat i v budoucnu,“ dodal.

„Zatím opravdu nedovedu posoudit, zda je pan Michal Horáček vhodným kandidátem, nebo ne. Snažila jsem se na internetu nalézt na jeho stránkách něco konkrétního k tomu, ale nic jsem nenašla. Nedokážu tedy vhodnost jeho kandidatury zatím posoudit,“ konstatovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Benešík: Program nesmí být založený jen na antizemanovství

„Na jednu stranu jsem rád, že se našel v panu Horáčkovi zatím jeden poměrně silný adept, který se po splnění podmínek může stát soupeřem Miloše Zemana. Program prezidentských kandidátů nesmí být ale založený pouze na antizemanovství. Jejich politický potenciál musí mít i nějakou přidanou hodnotu. Pokud se pan Horáček nebude jen negativně vymezovat a nastíní nějaké vize, kam by se měla Česká republika ubírat, nastíní, kde je její místo, tak šanci má,“ domníval se Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL. „Jeho kampaň musí být pozitivní a s dobrými nápady, pak bych jeho kandidaturu uvítal, nemůže být jen tzv. antizeman. Každý prezidentský adept musí mít reálné a pozitivní vize,“ upozorňuje.  „Co se týká článku paní Vášáryové, tak ten jsem celý nečetl. Pokud tam uvádí, že se hodně posunujeme na Východ a má o nás obavy, tak to snad platí jen pro část našeho levicového politického spektra včetně Hradu, kdy se až příliš poklonkuje Číně. Neplatí to už ale vůči vztahu k Rusku, tam premiér i vláda zaujímají poněkud jiné postoje,“ myslí si.

„Michal Horáček je jen jedním z kandidátů na prezidenta republiky a já si počkám s hodnocením na další. Jistou posilou mu Magda Vášáryová může být, nicméně její hodnocení není objektivní,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa. Odmítnutí amerického radaru bylo podle něj dáno tím, že měl být zabudován do systému PRO USA, nikoliv NATO. „A pokud si vzpomínám, nikdy se nehlasovalo o odmítnutí evropské měny. Nemyslím si, že by zahraniční politika ČR nebyla proevropská a prozápadní. Naopak tato vláda postupně navyšuje obranné výdaje, podporuje ochranu schengenské hranice a zapojuje se do operací a misí jak Aliance, tak EU či OSN,“ vysvětlil.

Lochman: Je čas nevnímat prezidentský post jako derby Sparta–Slavia

„Zajisté se může stát prezidentem. Je to známá osobnost, má dostatek sil a energie na to zvládnout kampaň, která bude velmi tvrdá a nepříjemná. Rozhodně by byl prezidentem, za kterého bychom se nemuseli stydět ve světě, což dnes většinou neplatí,“ uvedl starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman (STAN). Michala Horáčka dle něj podpoří většina osobností z kultury, čehož je podpora Magdy Vášáryové prvním významným příkladem. „Pro mě jako starostu malého města je ale důležité, aby byl tím, kdo si dá rád jak kávu v Praze, tak stejně rád zajde na pivo s pěti knedly. Pokud chce pan Horáček vyhrát, měl by strávit co nejvíce času mezi lidmi mimo velká města a vnímat naše každodenní problémy. Rozbrojů se současným prezidentem už bylo hodně. Nyní je čas na to nevnímat prezidentský post jako derby Sparta–Slavia, ale jako post pro osobnost, která dokáže národ stmelit,“ objasnil.

Soukup: Podnikal v hazardu, není morální autoritou

„Nechci hodnotit, jestli může pan Horáček coby prezidentský kandidát uspět či nikoliv, ale pro mne je hlavně nevhodným kandidátem jako člověk, který podnikal v hazardu. Není tedy pro mne a myslím, že i pro více lidí, morální autoritou. K otázce možného poradenství paní Vášáryové bych uvedl, že ji především považuji za dobrou herečku,“ sdělil poslanec Zdeněk Soukup (ANO).

Vašíček: Vášáryová patří k lidem, kteří se snaží veřejnost kárat a poučovat

„Myslím, že může rozjet – v podstatě už rozjíždí – velkou mediální show. Tady ale nejsme v USA, kde už jsou volby jen o marketingu a manipulacích. Zřejmě osloví skupinu lidí kolem pražské kavárny, ale obecný lid asi těžko, zejména po těch exhibicích Bartošky a Kocába,“ míní místopředseda Pirátů Ivo Vašíček. Podpora Vášáryové je dle něj pro Horáčkův volební úspěch zřejmě také poškozující. „Protože patří k lidem, kteří se snaží veřejnost kárat a poučovat. Což lidé bytostně nesnášejí, když z nich někdo dělá hlupáky, burany a xenofoby,“ myslí si. „Proto se jim víc líbí Zeman či Okamura, tedy lidé se slabostmi, kteří nepředvádějí svojí dokonalost, a není z nich cítit, že si o většině lidí myslí, že jsou pitomci,“ vysvětlil. 

Ivo Vašíček

  • Piráti
  • Právo na informace a ochranu soukromí
  • krajský zastupitel

Skála: Parta nafukovacích celebrit už nemá většině co nabídnout

„Osloví menšinu. Vášáryová ji bůhvíjak nerozšíří. Tahle parta nafukovacích celebrit mohla lehkověrnějším duším imponovat, dokud ji vydrželo angažmá skořápkářů. Teď, kdy je tenhle kšeft po sezoně, ale už velké většině nemá co nabídnout,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Černoch: Není to člověk, který má nadhled a státnickost

„Pan Horáček mě zklamal hned na začátku. Nechal se zatáhnout do her pana Hermana, Halíka, Kocába a dalších a není to člověk, který má nadhled a státnickost,“ myslí si předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. Hovoří o apolitičnosti, ale už díky spojení s Halíkem a spol. podle něj ukazuje, že bude politický dost. „Mluví o slušnosti a ministra Jurečku označil na Staroměstském náměstí traktoristou,“ podivil se. „A hlavně, jakou Českou republiku bude prosazovat? Multikulturní. Dokáže čelit dravcům jako je Erdogan? Ne. A jestli ho podpoří Vášáryová, nebo ne, je úplně jedno,“ je přesvědčen.

Benda: Odmítám, že bychom se propadali někam k Rusku

„Teď oznamuje kandidaturu na prezidenta kdekdo, aniž by ještě splnil potřebné podmínky, jako je sehnat 50 tisíc podpisů či získat podporu politických stran. Proto se k tomu i k panu Horáčkovi lze jen velmi těžko vyjádřit,“ konstatoval dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. „Ohledně názorů, že se máme razantně ubírat na Východ, tak to si zrovna nemyslím. Máme tady sice levicovou vládu, levicového prezidenta a silnou oligarchistickou stranu, ale že bychom se už propadali někde k Rusku, tak to odmítám,“ dodal.

Klaus mladší: Je to pouze předskokan tábora nové levice

„Prezidentské volby jsou ještě daleko, tudíž si myslím, že jde pouze o předskokana tábora ‚nové levice‘. Kdo bude hlavním kandidátem těchto sil – se ještě nerozhodlo. Můj hlas beztak nikdo takový nezíská,“ prozradil Václav Klaus mladší (ODS).

Škromach: Výborný hudebník. Jinak ho neznám

Velmi krátce přispěl do ankety ParlamentnichListů.cz i bývalý dlouholetý senátor a ministr Zdeněk Škromach (ČSSD), který o Michalu Horáčkovi napsal: „Výborný hudebník, ale jinak ho neznám.“

Bašta: Vášáryová se stane významnou oporou Horáčkova protikandidáta

„Po poněkud rozpačitém začátku jeho prezidentské kampaně si nejsem jist, zda pan Michal Horáček je silný kandidát. Nepochybně však bude mít na svou sebeprezentaci dost peněz a především silnou podporu veřejnoprávních médií, stejně jako ji měl Karel Schwarzenberg. A podporovat jej bude obdobná skupina voličů,“ domnívá se bývalý ministr a diplomat Jaroslav Bašta (ČSSD). „Přečetl jsem si postesk Magdy Vášáryové, že nám Čechům nerozumí. Je-li to pravda, tato vážená dáma se stane významnou oporou Horáčkova protikandidáta,“ doplnil.

Chalupa: Skvělý textař, ale nevhodný prezident

„Každý je v něčem dobrý, pan Horáček je skvělý textař a zřejmě i nadějný spisovatel. Pro mne je ale jako prezidentský kandidát naprosto nevhodný a podporovat ho nebudu. Je to samozřejmě jeho osobní věc, ale můj favorit to rozhodně není. Například se mi na něm nelíbí, jak celkem nepěkným způsobem zapudil svoji bývalou ženu, o které dříve hovořil, že mají spolu perfektní vztah, jak mu pomáhala v jeho krizových situacích a jak jsou tyto rodinné vazby cenné. Prezidentský adept musí být podle mých kritérií i morálně na výši a mít zcela jinou morální integritu,“ domnívá se poslanec Bohuslav Chalupa (ANO). „Co se týká nabídky paní Vášáryové o poradenství, tak to se mi nechce vůbec komentovat, je to jejich osobní záležitost. O ní samotné mohu pouze říct, že se mi vůbec nelíbilo, jak komentovala migrační krizi. V řešení tohoto problému byla poněkud mimo. Já s jejími názory nesouhlasím, protože jsem signatářem platformy pro obranu Evropské kultury a jejích hodnot a také se zabývám v Parlamentu ČR otázkou obrany a bezpečnosti,“ ozřejmil.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Berkovec: Vhodný kandidát se spoustou životních zkušeností

„Je to pro řadu lidí velmi vhodný kandidát, který má hodně životních zkušeností a umí i diplomaticky vystupovat. Paní Vášáryová má také zkušenosti z diplomatických služeb, takže by byla pro něj vhodným poradcem. Jestli ale bude Michal Horáček vyhovovat veřejnosti, o tom rozhodnou až voliči. Blíže ho nechci opravdu hodnotit, protože jsme kamarádi a známe se dobře ze showbyznysu,“ vysvětlil poslanec Stanislav Berkovec (ANO).

Šarapatka: Pokud nezmění styl, nemá proti Zemanovi šanci

„Pan Horáček je nepochybně schopný a chytrý člověk. Jeho dosavadní kroky směřující k prezidentské kandidatuře jej však doslova deklasují, a pokud zásadně nezmění styl, nemá proti takovému protivníkovi, jakým nepochybně Miloš Zeman je, nejmenší šanci,“ uvědomuje si poslanec Milan Šarapatka. „Hovoří například o tom, jak chce být nadstranickým prezidentem, ale současně moderuje akci proti Zemanovi na Staroměstském náměstí, kterou organizují příznivci pražské kavárny a dalších Zemanových oponentů. Takové spojení pro něj může být smrtelné a jeho šance snížit na minimum,“ domníval se. „Prezentuje se jako multimilionář, což může být v české rovnostářské společnosti také problém. Někdo na něj může vytáhnout ne zcela legální počátky jeho podnikání za socialismu, nelegální sázení na koně, kterým se chlubí, a veksláctví, o kterém se mluví,“ upozornil. „Paní Vášáryová byla nepochybně atraktivní a úspěšnou herečkou. Totéž se ale nedá úplně říci o její politické a diplomatické kariéře. Myslím si, že žádnou velkou oporou panu Horáčkovi nebude. Spíš jej ještě více propojí s lidmi, kteří se považují za intelektuální elitu naší společnosti, a to nemají voliči rádi. Přál bych prezidentu Zemanovi opravdu silného protikandidáta, ale domnívám se, že jím Michal Horáček není,“ konstatoval.

Payne: Nemá politické zkušenosti

„Nevím, jestli je to silný kandidát. To se pozná, až budeme znát všechny. Síla je vždycky relativní. Zatím nemám žádné informace o jeho politickém přesvědčení. Jediné jisté je to, že nemá politické zkušenosti. Kdyby každý den pilně studoval, asi by se to dalo dohnat,“ uvedl Jiří Payne ze Strany svobodných občanů.

Bobošíková: Oceňuji, že jde do otevřeného boje

„Nevím, jak velkou část veřejnosti Michal Horáček osloví. Oceňuji, že k prosazení své politické ambice jde do otevřeného volebního boje namísto toho, aby se pokrytecky schovával za maskou obojetných pseudointelektuálů jištěných mediální klakou, kteří kritizují a moralizují, ale odvahu utkat se v prezidentské volbě nemají,“ sdělila bývalá europoslankyně Jana Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Autoři: Oldřich Szaban, Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…