Peake se bojí, a tak jí nezáleží na hrdosti, vysvětluje obrat politolog

28.12.2012 22:48

Šéfka strany LIDEM Karolína Peake původně hovořila o odchodu z vlády poté, co byla odvolána z ministerstva obrany. Pak ale otočila a je ochotná se o pokračování koalice bavit. Podle politologa Lukáše Jelínka se totiž bála, že její strana skončí v propadlišti dějin.

Peake se bojí, a tak jí nezáleží na hrdosti, vysvětluje obrat politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Podle Lukáše Jelínka si totiž uvědomila, co by se stalo s LIDEM po odchodu z koalice. „Petr Nečas měl velice dobře spočítáno, že ty hlasy může získat,“ uvedl v Událostech, komentářích politolog. Narážel tím například na Josefa Dobeše.

„V okamžiku, kdy Karolína Peake zjistila, že se tady tyto hlasy nabízejí a ona může se stranou LIDEM jít do opozice, potažmo skončit v propadlišti dějin, tak jí na té hrdosti až tolik nezáleželo,“ vysvětluje.

Podobný názor má i Martin Komárek. Peake prý došlo, jaká je realita. „Já myslím, že paní Karolína Peake nepekla cukroví, takže jí ta hlava vychladla. Možná si dokonce pustila studenou sprchu,“ popisoval komentátor MF Dnes.

Podle něj měla právo vyhodit lidi, které vyhodila. Pokud by premiérovi vadil například odchod Vlastimila Picka, měl ji o tom informovat, když ji jmenoval ministryní.

Politolog Jelínek se na to však dívá jinak. Naopak je prý problém Peake, že předem popírala jakékoliv čistky, a přitom poté přistoupila k personálním obměnám. „Kdyby řekla při vstupu do úřadu, že bude trvat na jeho civilním charakteru, […] tak by jí nikdo nemohl mít nic za zlé,“ myslí si.

Nyní se navíc spekuluje, že by se Picek mohl stát jejím nástupcem. „Že bude pan Picek ministrem, to bych si spíše nevsadil,“ míní Komárek. Nečas prý ve jmenování ministrů zatím přichází se „zvláštními řešeními“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …