Pekarové u Moravce povolily nervy: Já jsem pomáhala neziskovým organizacím, vy jste se věnoval lichvě

19.03.2023 15:00 | On-line

V první hodině Otázek Václava Moravce proti sobě zasedli předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a její předchůdce v této funkci Radek Vondráček (ANO). Hádali se kvůli platům poslanců i kvůli cenám obědů ve Sněmovně. Vondráček zkritizoval prezidenta Petra Pavla a vysvětloval, proč se opoziční hnutí ANO snaží Pekarovou odvolat z postu předsedkyně Sněmovny. A ta hned přešla do protiútoku. „Já vím, že o mně budou poslanci ANO říkat, že jsem arogantní. Ale...“

Pekarové u Moravce povolily nervy: Já jsem pomáhala neziskovým organizacím, vy jste se věnoval lichvě
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

Radek Vondráček hned v úvodu pořadu konstatoval, že cenu obědů ve Sněmovně nepovažuje za důležitou. Postavil se tak proti tomu, že šéf hnutí ANO tematizoval ceny obědů ve Sněmovně. „Tohle je pozice pana Babiše, on si za tím stojí. Já to úplně nesdílím. Já to vidím trochu jinak,“ podotkl s tím, že nejde o stravování specificky pro poslance, ale pro pracovníky Sněmovny i pro návštěvníky. „My nejsme sekta, my můžeme mít každý svůj názor,“ pokračoval Vondráček.

V obecné rovině však poznamenal, že hnutí ANO bude věnovat pozornost tématům, která zajímají lid, čili latinsky populus, a v tomto smyslu prý hnutí ANO je populistické. On osobně si ale myslí, že hnutí ANO je spíše konzervativní a čelí progresivistům.

Markéta Pekarová Adamová pravila, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš zase jednou přišel do práce a rozhodl se zvednout téma cen obědů ve Sněmovně. Pár slov řekla i k úsporám chystaným ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), který slíbil najít úspory ve výši 70 miliard.

„My bychom měli být opravdu ambicióznější, než je těch 70 miliard, Nám to nestačí. My bychom chtěli cílit na 100 miliard. Těch 70 miliard je to minimum, na kterém se koalice shoduje. My jednoznačně musíme zatáhnout za záchrannou brzdu. Dopadne to na všechny a my se musíme postarat o to, aby to na některé skupiny nedopadlo víc než na jiné,“ zmínila Pekarová Adamová.

Vondráček se poté ve studiu rozkašlal. „Něco mě dráždí, omlouvám se,“ ozval se.

„Doufám, že já to nejsem,“ pousmál se Moravec.

Vondráček poté upozornil, že Andrej Babiš nechodí do práce, když se neprojednávají „jeho tisky“. „Kdybyste víc projednávali jeho tisky, tak on by tam musel být,“ upozornil Vondráček.

Hned přidal další poznámku. Zmínil návrh Babiše na zmrazení platů politiků a připomenul, že i prezident Petr Pavel volal po tom, aby si politici sáhli na své platy a aby ukázali, že i oni se dokážou podílet na solidaritě.

„Když koalice označila návrh poslance Babiše za ryze populistický, tak víte, co to znamená, že totiž máme prezidenta populistu. Tak možná už je čas přehodnotit tu rétoriku. Pojďme se o tom pobavit, jak dál, když tady důchodci přišli o peníze,“ pravil Vondráček.

„Politika je o symbolech, a to, že platy nám jako poslancům vzrostly, zatímco jinde se snižují, tak to je symbol,“ pokračoval Vondráček.

Pekarová Adamová upozornila, že za vlády Andreje Babiše se rozhodlo na čas o zmrazení platů politiků, ale po omezení platy politiků poskočí. Opozice tady proto podle Pekarové Adamové nehraje čistou hru, když volá po dalším zmrazení, protože platy politiků by po uplynutí příslušné lhůty opět poskočily.

I ona má však za to, že politici na to musí nějak reagovat. „Ta doba není dobrá a není možné být rovnější mezi rovnými. Je to symbol,“ uznala Pekarová Adamová.

A hned vyrazila ke slovnímu útoku. „Daňoví poplatníci tady platili exministryni financí Schillerové byt v Pařížské a drahé stolky, které si tam nechala koupit. Já vím, že o mě budou poslanci ANO říkat, že jsem arogantní. Ale já žiju ve svém bytě v Libni. A zatímco já jsem pomáhala různým neziskovým organizacím, tak pan Vondráček se tady věnoval lichvě,“ neodpustila si poznámku směrem k poslanci a k jeho právnické praxi v Kroměříži.

Pekarová tvrdila, že „Sněmovna pod jejím vedením šetří na energiích, ale i v jiných oblastech“.

Vondráček hned Pekarové Adamové její slovní ránu vrátil. „Vy mluvíte o nějakých úsporách, ale taky tu máme situaci, kdy máme 6 místopředsedů Sněmovny, a je tu klub poslanců, který má 4 členy, ale má svůj aparát a to něco stojí. Tady ty statisíce vyletěly komínem. Koalice je pětičlenná, postavená na programu Antibabiš a ono se ukazuje, že to nefunguje,“ nechal se slyšet Vondráček.

„Koalice má Babiše, vy máte Pekarovou Adamovou...“ ozval se Moravec v narážce na fakt, že opoziční poslanci zvažují navrhnout odvolání Markéty Pekarové Adamové z postu předsedkyně Poslanecké sněmovny. Vondráček si je prý vědom toho, že opozice nemá dost hlasů k jejímu odvolání, ale vyjádřil naději, že Pekarová Adamová po tomto varování snad svou komunikaci zlepší.

„Já se poctivě snažím nahlížet na to, jak vedu Sněmovnu, jak dělám svoji práci, a myslím, že bychom k tomu každý měli přistoupit, ale myslím, že opozice tady zakrývá svou neschopnost jednat, když tam došlo dokonce i k okupaci řečniště. Víte, naše opozice nebojuje s vládní koalicí, ale mezi sebou,“ pronesla Pekarová Adamová s tím, že Andrej Babiš po prohraných prezidentských volbách vyhlásil útok na SPD, a ve Sněmovně to vyvrcholilo tím, že Babiš odmítal opustit řečniště. Tak to vidí Markéta Pekarová Adamová.

„Já jsem se taky kdysi vymlouvala na sourozence nebo na spolužáky, když jsem něco provedla. Ale to mi bylo tak deset let. Toto je ukázková neschopnost přijmout odpovědnost za své jednání. Oni tam dokonce volali po tom, pošlete pro nás policejní antony. Oni ze sebe chtěli udělat mučedníky, o to jim šlo,“ vyjádřila se Pekarová Adamová.

Radek Vondráček kontroval, že chyba je na straně koalice, která nekomunikuje s opozicí. „My prostě cítíme, že paní předsedkyně má stranické tričko,“ shrnul svůj pohled Vondráček.

„Takové množství obstrukcí nebylo nikdy v minulosti. Každá opozice má jedno, dvě,  tři témata, která obstruuje, ale vy jste si vybrali deset témat: korespondenční volbu, pandemický zákon, ekonomika,“ vypočítávala Pekarová Adamová v protireakci. A připomněla, že když koalice ANO a ČSSD zarazila obstrukce kolem zákona o EET, předseda ODS Petr Fiala „sice s utnutím debaty nesouhlasil, ale tehdy z řečniště, na rozdíl teď od Andreje Babiše, odešel,“ podotkla.

Vondráček kontroval, že koalice chtěla Andreji Babišovi odebrat slovo, i když má jako předseda strany právo vystupovat přednostně. Totéž platilo i o Petru Fialovi v případě obstrukcí kolem EET.

Moravec poté přehodil debatní výhybku ke zpomalení valorizace penzí.

Vondráček dal najevo, že by od prezidenta Pavla očekával, že zákon nepodepíše, pokud k němu sám vyjádřil výhrady. Zdůraznil přitom, že by bylo jednodušší, kdyby to k Ústavnímu soudu dojít nemuselo. Ale když už prezident zákon o zpomalení růstu penzí podepsal, bude podle Vondráčka potřeba tento zákon poslat co nejrychleji k Ústavnímu soudu. Co nejrychleji podle Vondráčka znamená asi tak za měsíc, protože sepsat kvalitní podání k Ústavnímu soudu ČR nějaký čas trvá.

Pekarová Adamová konstatovala, že je právem opozice obrátit se na Ústavní soud ČR, ale to že nic nemění na tom, že „opozice se nemůže změnit v destrukci“ a že menšina nesmí donekonečna brát většině právo rozhodovat a vládnout.

Moravec nakonec věnoval pozornost i chystané cestě Markéty Pekarové Adamové na Tchaj-wan, ke které dojde za pár dní.

„Máme budovat spojenectví s demokratickými zeměmi a nemáme se hrbit před těmi autoritářskými,“ prohlásila Pekarová Adamová s tím, že se rozvíjejí vztahy Tchaj-wanu a Česka v oblasti moderních technologií a to je z hlediska budoucnosti České republiky zásadní.

Vondráček oponoval, že cesty politiků na Tchaj-wan jsou spíš gestem, u kterého však nevidí reálné ekonomické výsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rychetským dosazená vláda provádí destrukci státu z blbosti či na zakázku globalistů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekovák , 19.03.2023 20:14:17
Začal to Hrabiš svou extrémní covidistickou politikou a tato pětidemoliční politická chátra slibovala nápravu.Místo nápravy svou energetickou politikou roztočila inflaci na výši kterou Česko nepamatuje.Brněnského profesůrka nezajímá budoucnost Česka a jeho občanů,jeho cílem je šimrání za ouškem od takových hňupů jako je Timmermans,Biden,Scholz a ta pitomá německá gynekoložka v čele eurosvazu klimaidiotů.Maková panenka je stejného ražení,při každé příležitosti připomíná klimatickou změnu.V devadesátých letech minulého století byli klimaaktivisté považováni za extremisty sledovaní tajnými službami,Kaus je nazýval ekoteroristy.Po čtvrtstoletí se vše obrátilo a jsou tou nejprotěžovanější minoritou v Evropě.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…