Picek v televizi: Jednou nás možná bude bránit československá letka

22.09.2013 14:29

Rozpočet Ministerstva obrany je na letošek zhruba 42 miliard. Podle šéfa rezortu Vlastimila Picka je však tato částka nedostatečná. „Předpokládám, že se mi podaří ještě zdůvodnit, aby kapitola rozpočtu našeho ministerstva šla ještě nahoru,“ prozradil v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 24.

Picek v televizi: Jednou nás možná bude bránit československá letka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Picek poukázal na skutečnost, že rozpočet Ministerstva obrany se neustále snižuje. Například v porovnání s rokem 2009 je ten letošní o přibližně 25 procent nižší. O rozpočtu na další rok se však prý bude ještě velice živě hovořit. A Picek by ocenil jeho navýšení alespoň o miliardu proti stávajícímu rozpočtu, tedy částku přibližně ve výši 43 miliard korun.

„To bych byl velice rád, kdyby se podařilo. Optimální by byla částka okolo 50 miliard, ale to asi není v současné době možné. Myslím si, že se mi s ministrem financí a premiérem podaří alespoň nějaké navýšení,“ očekává. V případě, že by rozpočet skutečně dosahoval v příštím roce vyšší částky, zvýší se podle slov Picka mzda vojákům na nejnižších stupních.

Picek také prozradil, že Česká republika se i po roce 2015 bude účastnit zahraniční mise v Afghánistánu, ovšem už jen na úrovni poradenské a výcvikové. „Číslo se bude pohybovat mezi 100 až 150 vojáky. Předpokládám, že toto číslo schválí nová Poslanecká sněmovna, protože stávající mandát nám vyprší na konci roku 2014,“ poznamenal s tím, že se jedná o největší zahraniční angažmá v historii naší země.

Česká vláda nebyla pod nátlakem

Vláda v demisi v čele s Jiřím Rusnokem schválila návrh na prodloužení pronájmů letounů gripen o dalších 14 let. Picek nyní připravuje dodatek ke smlouvě, který bude schvalovat vláda, která vzejde z podzimních voleb. Možnost, že by takové rozhodnutí bylo jen ústupkem švédské straně, důrazně odmítl.

„Celé to vyjednávání začalo už před rokem a půl, rozhodně jsme se do kouta zatlačit nenechali. Parametry nového kontraktu jsou velmi dobré a výhodné pro nás i pro Švédsko,“ uvedl Picek s tím, že se navíc podařilo změnit parametry letounů tak, že budou sloužit k mnohem komplexnějším situacím a obraně země.

Nevyloučil ani možnost, že v budoucnu by bylo možné bránit Českou republiku i Slovensko společnou československou letkou. „Je to závislé na budoucích jednáních mezi námi a Slovenskem. Rozhodně nepodmiňujeme, aby i Slováci museli používat gripeny,“ podotkl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…