Pohled pod povrch: Toto je Erdoganův nepřítel

18.07.2016 9:54

Fethullah Gülen. Dříve spojenec prezidenta Erdogana, nyní jeho hlavní nepřítel. O pětasedmdesátiletém muslimském klerikovi se rozepsaly jak Lidové noviny, tak na svém blogu na serveru Aktuálně.cz bývalý diplomat Tomáš Laně.

Pohled pod povrch: Toto je Erdoganův nepřítel
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Gülen s Erdoganem se rozkmotřili v roce 2013. Nyní jej Erdogan dokonce označil za strůjce pátečního nepovedeného státního převratu. Gülen je tváří hnutí Hizmet, které je mnohými označováno jako moderní tvář islámu. Angažuje se v humanitárních organizacích, podporuje nemocnice, podílí se i na vzdělávání. 

„Ač je hnutí veskrze popisováno jako umírněné a jeho vůdce Gülen jako člověk vládnoucí mezináboženskému dialogu (jedna fotografie jej dokonce zachycuje při rozhovoru s papežem Janem Pavlem II.), kritici mají stále na paměti rok 1999, kdy na veřejnost pronikla nahrávka, v níž Gülen údajně vyzývá své stoupence k infiltrování státních institucí,“ píše se v Lidových novinách. I přestože se poté Gülen uchýlil do Pensylvánie, nic mu nebránilo v tom, aby podle všeho pomohl justičním úředníkům s odhalováním korupce a obviněním několika Erdoganových blízkých. Údajně chtěl tehdejšího prezidenta odstavit od moci. 

Následovaly tvrdé represe ze strany Erdogana, všude, kde byl znatelný vliv Hizmetu, probíhaly čistky. A od té doby panuje mezi oběma muži otevřený boj.

„Hluboce odsuzuji pokus o vojenský převrat v Turecku. Vláda by měla být nastolena skrze svobodný proces férových voleb, ne silou. Modlím se k Bohu za Turecko, za turecké občany a za všechny, kdo se nyní nachází v Turecku, aby se tato situace vyřešila mírově a rychle,“ uvedl však po státním převratu Gülen a odmítl veškerá obvinění z organizace puče.

„Hnutí zvané Služba (turecky Hizmet) vychází z tradice tureckých mystických řádů (bratrstev). To je specifický turecký druh islámu. Islámský mysticismus je založen na přímém kontaktu, splynutí věřícího s Bohem (Alláhem), nikoliv jen prostřednictvím modlitebních úkonů v mešitě vedených imámem. Dosahuje se ho kontemplací (usebráním) nebo společnými extatickými cvičeními jako např. neustálým opakováním jména Alláhova či extatickým vířením tzv. točících se dervišů řádu mevleví,“ seznámil ve svém textu s Hizmetem Laně. Podle něj má hnutí své předchůdce a kořeny v řádu Naksbendi z 19. století. 

Původní text ZDE.

„Hnutí má hlavně vzdělávací poslání, byť na základě muslimské víry, zakládá školy, dnes už téměř po celém světě, které poskytují moderní, především přírodovědné vzdělání a často patří k nejkvalitnějším v dané zemi (například univerzita Kavkaz v Ázerbájdžánu). Z toho vyplývá, že z jeho řad vycházejí vysoce vzdělaní lidé, kteří přirozeně zastávají nejen významné posty ve státní administrativě, v justici, armádě či policii, ale je mezi nimi i mnoho bohatých byznysmenů,“ dodal s tím, že ačkoliv Gülen žije od konce minulého století ve Spojených státech a je starý a nemocný, jeho duchovní vliv nepomíjí a Erdogan má z jeho vlivných stoupenců stále strach. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …