Politické strany jsou sekty. Hlavně v Praze, glosuje list

10.11.2010 10:50

Jednání o pražské koalici není jen pokusem o popření výsledků voleb a podvodem na voličích. V přímém přenosu se tu rozkládají dvě prozatím nejsilnější politické strany, píše komentátor Šídlo v HN.

Politické strany jsou sekty. Hlavně v Praze, glosuje list

Jedna z politologických definic regulérních demokratických stran je popisuje jako dobrovolné, otevřené organizace, jejichž členové mají společné zájmy a usilují o moc ve volbách. „Tady nám už začíná něco skřípat. Až na poslední část souvětí se nám definice nekryje s tím, co vidíme," odkazuje Jindřich Šídlo v komentáři Hospodářských novin na jednání o koalici v hlavním městě.

„To, co se děje v těchto dnech v Praze, není jen evidentně úspěšný pokus o popření výsledků voleb a ukázkový podvod na voličích. V přímém přenosu se tu totiž při pilné práci na své koalici rozkládají dvě prozatím nejsilnější politické strany. Mohli bychom to jen pobaveně pozorovat a říkat si, že je to vlastně jejich problém," poukazuje Šídlo na to, že ve skutečnosti jde o celý politický provoz.

Náborem pár desítek černých duší se dá získat hlasovací většina

Podle něj se v Praze naplno projevuje těžká dlouhodobá deformace našich nejsilnějších partají: mají jen velmi málo členů. V desetimilionové zemi vlastní stranickou legitimaci ODS a ČSSD dohromady necelých šedesát tisíc lidí, přičemž v Praze jde jen o jednotky tisíc. „Což je ovšem ideální hřiště. Náborem pár desítek černých duší se dá získat hlasovací většina a zařídit si, cokoliv právě potřebujete," upozorňuje Šídlo.

Komentátor proto tvrdí, že vůbec nejde o otevřené organizace. „Mentalitou toto prostředí připomíná hlavně sektu, která se časem soustředí jen na odvrácení jakéhokoliv nebezpečí a preventivně je likviduje. Nejhorší jsou pro každou sektu odpadlíci vydávající svědectví o poměrech, které v ní panují. Jiří Dienstbier jr. už o tom ví své," uvádí Šídlo nejkřiklavější příklad.

Nečas i Sobotka předvedli něco, co nemá daleko k politické sebevraždě

Situaci, kdy se všechno dá za pár minut bez problémů dojednat u toho správného stolu s těmi správnými lidmi, už komentátor nepovažuje za politiku, ale za průšvih. V jeho odvrácení se nijak nevyznamenali ani lídři obou stran. „Petr Nečas a Bohuslav Sobotka nepředvedli v tomto směru vůbec nic. Lépe řečeno, předvedli něco, co nemá daleko k politické sebevraždě," domnívá se Šídlo.

Je proto přesvědčen, že Nečas i Sobotka v těchto dnech prohrávají svou budoucnost. „Nechávají si své strany před očima rozebrat, privatizovat a diskreditovat. Nepadnou zítra, možná v čelle vydrží i hodně let, ale už jen z vůle těch, kteří se jim teď do obličeje vysmívají. Těm totiž ve skutečnosti ty strany patří," uzavírá Šídlo.

K věci:

Dienstbier odmítáním velké koalice štve pražskou ČSSD 

Svoboda: Pražská TOP 09 vlastně nemá žádný program 

Praze bude nejspíš vládnout ODS a ČSSD, připustil Laudát 

Foto: turistika.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…