„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

18.05.2024 8:59 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamáním, a to i pro Slováky. Bývalý ministr a herec Kňažko obvinil Fica, že je demagog a proruský autokrat. „Od paní Vašáryové jsem se dočetl, že Ficovi už záleží jenom na tom, aby ho nezavřeli,“ nabízí Petr Žantovský jen pár agresívních výroků, které směřovaly proti předsedovi slovenské vlády, na něhož byl uprostřed týdne spáchán atentát. Komentuje také chystané zvýšení koncesionářských poplatků a pozastavuje se nad tím, proč Halík a spol. musí neustále podepisovat nějaké petice, po nichž brzy ani pes neštěkne.

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace „Postavme se za slušné Slovensko“.

Děsivým vyústěním atmosféry nenávisti začíná pravidelný přehled mediálních zajímavostí. „Strašná zpráva o atentátu na slovenského premiéra Fica mě přiměla k tomu, abych se zamyslel nad tím, z čeho takové události vyvěrají, kde mohou mít příčiny, a to aniž bych chtěl kohokoli soudit nebo z čehokoli vinit. Dovolím si předložit několik postřehů z toho rétorického světa kolem nás. To, že politický jazyk hrubne, že se domlouváme stále vulgárněji, útočněji a agresivněji, je skutečnost, kterou pozorujeme už nejméně 15, možná i 20 let. Kultivovanost z mediálně politické diskuse zmizela možná navždy, nevím, ale to může přinášet velice neblahé dopady. Nechci jednoduchou zkratkou tvrdit, že atentát byl důsledkem toho, jak se o Ficovi mluví, jak o něm píší jeho političtí odpůrci, novináři a kdekdo další,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ale i tak je namístě si připomenout, jakým způsobem byl v posledních měsících označován v médiích. „Zvolil jsem pouze česká média, v nichž se vyjadřovali čeští i slovenští řečníci. Podle nich je Fico odpad, extrémista, nejhlubší dno, člen mafie, nebezpečný, ten, kdo usiluje o likvidaci právního státu, příčina konce demokracie a podobně. To jsou silná slova, i když jen slova nějakých novinářů, které bychom nemuseli brát extra vážně. Ale když o slovenském premiérovi řekne český prezident Pavel, že jeho vítězství ve volbách je zklamáním, a to i pro Slováky, tak to už je docela vážná věc. Když to doplní bývalý ministr a herec Kňažko tím, že bez sebemenšího důkazu Fica obviní z toho, že – cituji – je demagog a proruský autokrat, tak to je taky vážné nařčení. Od paní Vášáryové jsem se v českých médiích dočetl, že Ficovi už záleží jenom na tom, aby ho nezavřeli. Krom toho se zmiňuje o domněnce, že Fico je alkoholik,“ připomíná mediální analytik česko-slovenskou špínu.

Šílenec se zbraní si to půjde vyřídit s tím, kdo je prý odpad

Stejnou větu vyslovil ve slovenském parlamentu v minulém období také Igor Matovič, když se s Ficem jako šéfem opozice dohadoval. „To už je opravdu odpad a nejhlubší dno jakékoli možné komunikace, abych použil slova, která jsem citoval. Místo toho, abychom se domlouvali na tom, co je a není dobré pro Slováky, případně Středoevropany či Evropany, tak se domlouváme, jestli je někdo nejhlubší dno, odpad nebo zklamání. To jsou všechno prázdné floskule, které vůbec nic neznamenají, ale mohou velice aktivizovat a extremizovat lidi, kteří nemají úplně v pořádku nervovou soustavu, nejsou úplně celiství ve své osobnostní integritě a potom mohou sahat po nějakých agresivních prvcích. Když si vezmete různé příběhy z minulosti, tak nemusíte příliš bádat. Vzpomeňte si na atentát na Mahátma Gándhího, který spáchal jeho velice blízký souvěrec,“ podotýká Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Atmosféru , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejirkapodzimek , 18.05.2024 10:22:10
nenávisti ve společnosti vytvářejí média. Připomeňme si tichoučko kolem přání smrti Zemanovi, Etzlerovo naprosto beztrestné označení kolegyně z mediální rady ,,špinavou ......,, , označení bývalého diplomata, někdejšího disidenta s veskrze slušného J. Bašty coby absolutní dno lidské společnosti, a mohl bych dlouho pokračovat.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…