Politické strany umí „podojit“ stát. Komunisté v tom jsou nejzdatnější

29.04.2016 7:30

Když se občan stane českým zákonodárcem, může čerpat také celou řadu náhrad – na ošacení, na ubytování, na pronájem kanceláře a tak podobně. Řada členů Sněmovny si to ale umí zařídit tak, že peníze z kapes českých poplatníků končí ve stranických kasách. Zdaleka nejzdatnější v tom jsou komunisté.

Politické strany umí „podojit“ stát. Komunisté v tom jsou nejzdatnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

„S velkým přehledem nejbohatší českou politickou stranou je KSČM. Pomáhá jí i fakt, že její poslanci umějí efektivně čerpat náhrady na pronájem svých kanceláří tak, aby co největší část erárních příspěvků skončila ve stranické kase. Komunisté po celém Česku vlastní 66 staveb. V Ostravě, Praze, Plzni nebo třeba na šedivém sídlišti v Mostě se nachází nějaká budova nebo alespoň pár místností, které jsou majetkem KSČM a ve kterých má nějaký komunistický poslanec svou regionální kancelář, na niž finančně přispívá stát,“ píše páteční MF Dnes Andreje Babiše (ANO).

Mluvíme o takřka devíti milionech korun. Poslanci KSČM platí podle deníku nejvyšší možné nájmy a čerpají tak v maximální míře prostředky, na které mají podle zákona nárok. Komunisté však nejsou jedinou politickou stranou, která touto cestou dokáže přelít peníze daňových poplatníků z jejich kapes do partajní kasy. Druzí nejlepší v této aktivitě jsou sociální demokraté a třetí lidovci. Stranou však nezůstává ani hnutí ANO Andreje Babiše, který sliboval, že vymete staré nešvary ze Sněmovny.

Sociální demokraté prý touto cestou získali v loňském roce přes 3 miliony korun a lidovci milion. Umění čerpání státních peněz přelívaných do stranické pokladničky zvládá i TOP 09. „Téměř tři miliony korun zaplatili poslanci TOP 09 za pronájmy kanceláří v budovách na pražském Malostranském náměstí a ve Vídeňské ulici v Brně. Ty sice nepatří straně, ale TOP 09 si je celé pronajímá jako své místní sídlo. Prostřednictvím náhrad tak poslanci přispívají straně na nájem,“ dočtou se zájemci dále.

Poslanci čerpají prostředky na reprezentaci, které nemohou odmítnout, ale také prostředky na asistenty, administrativní práci i na pronájem poslaneckých kanceláří. Zákonodárci mají limit i na telefonování, a to ve výši 60 tisíc korun. Nejeden zákonodárce ho dokáže beze zbytku využít. Stojí přitom za pozornost, že členové Sněmovny za své telefonování doplácí i z vlastní kapsy, neboť jim 60 tisíc nestačí. Prý kvůli tomu, že musí být na příjmu i v zahraničí.

„Náhrady fungují i jako metoda, jak vrátit peníze mecenášům, kteří poslancům v minulosti pomohli. Například Bronislav Schwarz a Vlastimil Vozka z ANO mají kanceláře u vlivného podnikatele z Mostu Jiřího Zelenky. Právě ten je dostal do Sněmovny. Figurovali coby členové jeho hnutí Severočeši.cz na kandidátce ANO. Zelenka jim také oběma dělá placeného asistenta. Loni mu za pronájmy poslali dohromady téměř 600 tisíc korun,“ doplňuje deník.

K dokreslení celé situace je však třeba říci, že se najdou i zákonodárci, kteří od státu nechtějí na náhradách za kanceláře vůbec nic. Takovým politikem je např. ministr financí Babiš nebo poslanec z jeho hnutí Jiří Zlatuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…