Pražané, plaťte za parkování v centru 183 tisíc ročně, navrhl aktivista. Jinak...

20.06.2021 16:10

Zakladatel spolku Pro euro a eurofederalista David Antoš, který kromě kladného názoru na přijetí společné evropské měny podporuje cyklistiku a vystupuje často proti automobilové dopravě, se rozhodl, že vypočte, kolik by podle jeho názoru měli obyvatelé Prahy platit, aby mohli ve městě parkovat. Nejedná se o úplně malé částky. Pražané, kteří mají osobní automobil, by museli jen za parkovné zaplatit skoro dvě stě tisíc ročně. „Každé parkování na ulici v širším centru někoho omezuje. Téměř v každé ulici by mohlo být něco veřejnosti užitečnějšího,“ myslí si Antoš.

Pražané, plaťte za parkování v centru 183 tisíc ročně, navrhl aktivista. Jinak...
Foto: pixabay.com
Popisek: Parkování - ilustrační foto

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí
Antoš netající se svými odmítavými názory vůči automobilové dopravě se rozhodl, že vypočte, kolik by v Praze měli platit obyvatelé za parkování svých vozů. Metodiku k takovému výpočtu postavil na výši poplatků ze záboru veřejného prostranství. Rád by volil poplatek 50 Kč za metr čtvereční na den, který bývá využíván u pronájmu veřejných ploch na nejzažitějších lokalitách, jakými jsou nejvíce navštěvovaná místa Prahy a náměstí.

Uvedený zábor se využívá při pronájmu konkrétního místa, zdali by pak řidiči měli vždy své privátní místo, a tím jistotu, že zaparkují, už však Antoš nerozvádí.

Co naopak rozvádí, je aplikace jeho výpočtu ročního parkovného na parkovacím místě o ploše 15,5 m2. Parkování by podle něj stálo 182,5 tisíce. Jak však k takové částce došel, bylo zprvu nejisté, výpočet, který přiložil, totiž příliš neodpovídá, a pokud tak Antoš špatně neroznásobil uvedená čísla, pak zřejmě pro řidiče ještě připojil nějakou nezmíněnou slevu. „Kolik by mělo stát parkovací místo ve vnitřních částech města? 12,5 m2 x 50 Kč x 365 dní = 182,5 tisíce,“ počítal proevropský aktivista. Jeho výpočet však vychází správně až na 228 125 korun za parkovné ročně.

Později v diskusi Antoš rozvedl, že si nakonec 50 Kč rozmyslel a aplikoval 40 Kč. „Každé parkování na ulici v širším centru někoho omezuje. Téměř v každé ulici by mohlo být něco veřejnosti užitečnějšího než 90 % času odložené osobní auto,“ rozvinul také.

Antoš tvrdí, že by při takto nastavené ceně za parkování „přestala být dotována menšina v autech“. „To by byla cena, po které by chodci, cyklisti a cestující MHD přestali dotovat menšinu v autech. Také by to narovnalo ekonomiku sdílení aut, které logicky mají být levnější,“ napsal.

Jaké „dotování menšiny v autech“ má na mysli, však již neprozradil.

Problém by ale nakonec dopadl i na uživatele sdíleních aut, kol či koloběžek, byť si Antoš myslí, že by to fungovalo dobře.

Věci si všiml i marketingový expert Jakub Horák, ten se nad věcí také podivoval. V diskusi pak prozradil, že podle něj je aktuální využití ulic smysluplné.

Ceny za parkování pro rezidenty se aktuálně v Praze liší podle městských částí, obyvatelé si mohou vybrat i mezi variantou, že zakoupí oprávnění pro parkování v celé městské části, které je sice dražší, ale mají poté větší jistotu, že zaparkují, anebo jen v jedné z oblastí, kde rezident bydlí.

O zdražení parkovného pro mnohé obyvatele Prahy uvažuje už i vedení současného magistrátu. Šéfa pražského zastupitelského klubu Pirátů Viktor Mahrik v tomto týdnu oznámil, že by se měla roční cena za rezidenční parkování v městských zónách zdvojnásobit. Podle šéfa klubu Pirátů v Praze panuje „parkovací socialismus“.

Kromě parkovného pražští řidiči s hrůzou vyhlížejí i další plány aktuálního vedení města, pražští zastupitelé totiž nedávno ve svém klimatickém plánu rozhodli o budoucím zavedení mýta při vjezdu do centrální části Prahy. To by podle opozice mohlo obyvatele z dalších částí Prahy vyjít až na 18 tisíc korun ročně. Vedení města zatím určení výše mýtného odmítá, jelikož mu zatím v zavedení mýta brání legislativa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…