Přijel na kole na místo upálení Jana Husa a nadával na politiky: Všude se kecá o pravdě. Nahoru se vždy dostanou ...

08.07.2015 16:29

REPORTÁŽ Někdy se divím, že těm lidem není stydno. Věří se kdejakým ideálům, ale nahoru se vždycky dostanou jen píp, píp, píp. Takto se vyjádřili ohledně vysoké politiky Češi, kteří přijeli do německé Kostnice na místo, kde byl před šesti sty lety upálen Mistr Jan Hus. Někteří návštěvu Husova kamene spojili s dovolenou, jiní navštívili příbuzné v emigraci, další přijeli jen kvůli uctění památky církevního reformátora.

Přijel na kole na místo upálení Jana Husa a nadával na politiky: Všude se kecá o pravdě. Nahoru se vždy dostanou ...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresba Mistra Jana Husa na zdi v jednom z podchodů v Kostnici

„Dřív jsem věřil Václavu Havlovi. To se psal rok 1989, bylo mi patnáct a začal jsem v Praze studovat. Člověk byl plný ideálů. Vždycky se něčemu věřilo, třeba komunistům. Nahoru se ale vždy dostanou píp, píp, píp,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jan Sozanský z Mariánských Lázní, který do Kostnice na místo, kde byl upálen Mistr Jan Hus, přijel na kole. Nicméně i ostatní Češi, jež jsme vyzpovídali, byli ke svým politickým špičkám dost skeptičtí.

K Husovu kameni

V německé Konstanzi, tedy Kostnici, žije přes osmdesát tisíc obyvatel, čímž jde o největší město na březích Bodamského jezera. Už na jeho okraji jsou hranice se Švýcarskem. Město je plné kostelů a v jednom z podchodů jsou na stěnách malby historických osobností. Mistr Jan Hus je zde ztvárněn věrně jako podsaditý kněz, který drží v jedné ruce váhy spravedlnosti a ve druhé nejspíš Bibli. Na výročí šesti set let jeho upálení navštívily Kostnici tisíce Čechů.

Téměř všichni se zastavili v Husově domě, kde je k vidění zdařilá výstava o životě „arcikacíře“ a jeho následovníka na hranici Jeronýma Pražského. Hus byl upálen před šesti sty lety na místě, kde stojí pomník zvaný Husův kámen. Byl vytvořen v roce 1862 z bludného kamene, který byl nalezen při stavbě železnice. Leží na plácku uprostřed paneláků a obytných domů na okraji města. Na kameni jsou vyryta jména dvou zmíněných českých náboženských myslitelů.

Na kole do Kostnice

Nedaleko kamene vystavoval své popartové obrazy Jana Husa německý výtvarník EigenArt KNippes. I ve sluneční výhni se na místo dostavovaly postupně desítky Čechů. Někteří se přijeli jen tak podívat, jiní ke kameni položili kytičku. V jednu chvíli sem dojel na kole obtěžkaném různými zavazadly Jan Sozanský z Mariánských Lázní. V dusném vedru se nebylo čemu divit, že těžce popadal dech. Hned na začátku cesty se mu rozbil tachometr. Za týden prý odhadem ujel kolem pěti set kilometrů.

„Rád cestuji a při tom maluji, ostatně v jednom zavazadle mám náčiní. Na konci loňského roku jsem se rozhodl, že zajedu do Kostnice, tak jsem tady. Myslím si, že se Husova dějinná role nějakým způsobem podepsala na každém, jde o tradici,“ sdělil. Na otázku, jestli i součná česká politická garnitura žije v pravdě, odvětil: „Nežije, ale to se týká celého světa. Všude se nadává na vládu, všude se kecá o pravdě. Člověk si musí vybrat. Než pořád nadávat na poměry a točit se v kruhu, raději jedu jinam.“

Na rodinné dovolené

Před cyklistou k pomníku dorazila čtyřčlenná rodina. „Co se týče vztahu k husitství, tak moje babička pocházela z Rychvald, což je bašta husitství. Byla v husitské církvi, ale když se vdala, přešla na církev manžela. Nicméně paní biskupka Šilerová babičku pochovávala. Nějaké vzdálené vztahy k husitství tedy máme. Jinak jsme návštěvu spojili s prázdninovou cestou. Syn to zrovna probíral v hodinách vlastivědy, má to všechno čerstvé, takže jsme mu to chtěli ukázat v reálu,“ sdělila Jolana Trnková z Brna.

Člověk by podle ní měl mít hlavně pořádek sám v sobě. „Někdy se divím, že těm lidem v Parlamentu není stydno. Kvůli jejich chování, lhaní a tak. Třeba bývalý ministr školství, kvůli němuž odešlo z úřadu hodně lidí. Styděla bych se, kdyby kvůli manželovi z práce někdo odcházel, protože jim tam zatápí,“ dodala. „Těžko bychom mezi nimi našli někoho spravedlivého,“ reagoval manžel Aleš. „To zase ne,“ na to ona. „Tak mamo, ukaž jednoho spravedlivého, a pochválím tě,“ zakončil on.

Bohoslužba za Jana

V Kostnici minulých dnů se stala čeština po němčině druhým nejfrekventovanějším jazykem. Česi sem přijeli v zájezdních autobusech, jiní po vlastní trase na různé akce. Byla odhalena socha hořícího kalichu, kterou navrhla jednadvacetiletá studentka Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích Adéla Kačabová. U Husova kamene se kladly věnce. V areálu Palmového domu, kde sídlí Německo-česká společnost v Kostnici, proběhlo celé vzpomínkové odpoledne.

„Mám ve Švýcarsku sestřenici a dlouho jsme se za ní chystali. Zastávka v Kostnici byla jasná volba. Vždyť osobností, jako byl Jan Hus, by si měl považovat každý národ,“ podotkla Kamila z Opavy. „Přijel jsem se podívat, kolik papalášů sem dojede, aby zavzpomínali na Mistra Jana. A moc jich nebylo,“ sdělil Marek z Ostravska, jenž v nedaleké obuvnické firmě navrhuje kolekce dámských bot. Mezinárodní vzpomínková bohoslužba za Jana Husa se konala v největší katedrále ve městě, v Kostele Paní Marie Sněžné. Byla tam doslova hlava na hlavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…