Profesor Dušek o koronaviru: Byla to určitá forma rozcvičky

07.06.2020 14:40

Hosty druhé hodiny nedělních Otázek Václava Moravce byli ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek a biochemik, prorektor UK Jan Konvalinka. Dušek si hned v úvodu dovolil promluvit v odlehčeném duchu, ale pak zvážněl. Vážnou tvář zachoval i Konvalinka a varoval, že onemocnění covid-19 není radno zlehčovat. Úsměv si dovolil ve chvíli, kdy mluvil o koronavirových tiskových konferencích vlády.

Profesor Dušek o koronaviru: Byla to určitá forma rozcvičky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

„Pravdou je, že to byla určitá forma rozcvičky, protože jsme se naučili reagovat na něco, na co jsme nebyli připraveni. Celosvětově to parametry pandemie má, evropsky to parametr epidemie má. A protože je neděle, tak můžeme mluvit trochu odlehčeně. Já osobně jsem se rozcvičil poměrně dobře,“ poznamenal hned v úvodu Dušek, s tím, že riziko, které představuje koronavirus, by rozhodně nezlehčoval.

V první fázi bylo, podle Duška, zapotřebí se připravit na možnost, že koronavirus ve velkém vtrhne do Česka, a připravit na to důležitý informační systém. To se podařilo. Byla to prý ale velmi složitá doba, kdy bylo zdravotnictví pod velkým tlakem – tento tlak bude třeba ještě vyhodnotit, protože pokud se bude podobná situace opakovat i někdy v budoucnu, bude nutno na to reagovat.

Konvalinka nabídl trochu jiný pohled na to, jak vnímat koronavirus.

„Mě se na to lidi ptali – a já jsem na to odpovídal, že nejlepší je nesledovat tiskové konference vlády, protože to posílí psychiku člověka a imunitní systém,“ rozesmál Konvalinka svou reakcí Moravce.

Poté zdůraznil, že když člověk dostane koronavirus, oslabí to jeho tělo, takže umře rychleji. Kdyby nemoc covid-19 řada lidí nedostala, žila by déle. „To je stejné jako s HIV. HIV vás taky nezabije, zabije vás nádor, zápal plic a tak podobně,“ upozornil Konvalinka.

Jestliže se podíváme na nemoc covid-19 v této rovině, tak podle Konvalinky není vhodné to onemocnění covid-19 zlehčovat.

Dušek vyjádřil velkou radost nad tím, že se v České republice podařilo první vlnu infekce koronaviru zvládnout – protože kdyby se to nepodařilo, počet mrtvých by v Česku narostl podobně, jak dnes narůstá v Chile, v Brazílii a v dalších zemích.

Pánové se shodli na tom, že tento typ koronaviru se v Číně objevil teprve v listopadu; teď je červen, ale za těch pár měsíců toho prý o koronaviru mnoho nevíme.

Prorektor Univerzity Karlovy je prý rád za to všechno, co víme, ale nesmíme zapomínat, že jsme mnoho věcí v únoru nevěděli a mnoho věcí nevíme ještě ani dnes. „Osobně si myslím, že nošení roušek sehrálo důležitější roli, než si většina z nás připouští. I když máme před pusama ty roušky, které nás iritují, tak ta kapénka se k vám nedostane,“ pravil Konvalinka.

Také Dušek ocenil nošení roušek. „Ale úplně bych byl nerad, aby to pokračovalo do léta,“ vyjádřil své mínění ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Jedno zásadní doporučení lidem na celé planetě dal: „Pro mě z toho vyplývá jediné ponaučení – a sice, že by se opravdu neměli jíst netopýři. A pokud na ně máte chuť, tak si upravte kuřecí maso.“

Poté Konvalinka konstatoval, že neexistují důkazy o tom, že by tento tzv. „čínský“ koronavirus byl vyroben někde v laboratoři uměle. „Neexistuje žádný biologicky-molekulární důkaz, že ten virus vznikl v laboratoři. Nic pro to nesvědčí, a kdo tvrdí, že ano, tak by měl, pro pět ran do čepice, předložit nějaké důkazy,“ požádal Konvalinka.

Zdůraznil také, že seriózně pracující vědci nemohou dopředu oznamovat, že už nepřijde druhá či jakákoli další vlna koronaviru. „Já to prostě nevím,“ zdůraznil Konvalinka.

„My to nevíme,“ dal Dušek Konvalinkovi za pravdu.

Seriózně pracující vědci dnes prý nemohou říkat nic jiného. Musíme prý ale počítat s tím, že na podzim přijde klasická chřipková epidemie – a koronavirus se teoreticky může se chřipkou potkat, což může vyvolat problémy.

Podle Duška je proto zapotřebí podchytávat lokální koronavirová ohniska a bránit šíření nemoci covid-19 v populaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…