Průzkum: Správná strana dodržuje program, ale hledí na veřejné mínění

17.05.2013 15:08

Podle drtivé většiny lidí by dobrá politická strana měla mít jasně vymezený program, který bude dodržovat. Zároveň si však myslí, že by se měla řídit i veřejným míněním a podle něj své cíle přizpůsobovat.

Průzkum: Správná strana dodržuje program, ale hledí na veřejné mínění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Drtivá většina Čechů (91 procent) si myslí, že politická strana by měla mít jasný program, na jehož prosazování by měla důsledně trvat. Dokonce polovina dotazovaných v průzkumu agentury STEM je o tomto prohlášení pevně rozhodnutá.

Celý průzkm ZDE

Velký počet lidí (82 procent) si však myslí, že by se taková strana měla také snažit přizpůsobovat svůj program veřejnému mínění. Třetina tomuto prohlášení rozhodně věří, polovina jen s jistým váháním („spíše souhlasí“).

„Zkombinujeme-li obě otázky, odpovídá 77 % Čechů na obě otázky kladně, možná částečně rozporně: Chtějí, aby politické strany měly jasný program a důsledně ho prosazovaly, a zároveň požadují schopnost přizpůsobovat program veřejnému mínění,“ upozorňuje však průzkum.

Co se týče specifik dotazovaných, tak mezi voliči pravice a lidí s vysokým vzděláním se nachází nejvíce odpůrců toho, aby strana svůj program přizpůsobovala veřejnému mínění. Ale ani mezi nimi tento negativní názor nepřevažuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…