Putin vrací, co Gorbačov zrušil. A v Česku je slyšet řev

30.07.2018 20:23

Téměř po třiceti letech Vladimir Putin prostřednictvím prezidentského dekretu v armádě obnovil takzvanou hlavní politickou správu, která v sovětské éře řídila práci komunistických politruků. Ta byla zrušena před 27 lety právě s rozpadem Sovětského svazu. Podle agentury TASS orgán povede náčelník západního vojenského okruhu, čtyřiapadesátiletý generálplukovník Andrej Kartapolov.

Putin vrací, co Gorbačov zrušil. A v Česku je slyšet řev
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Politická propaganda v Rudé armádě byla zavedena po bolševickém převratu v roce 1918. Hlavní politická správa v armádě řídila propagandu a vlasteneckou osvětu. „Její zrušení, stejně jako zákaz veškeré politické agitace v armádě, bylo v srpnu 1991 jedním z posledních příkazů sovětského prezidenta Michaila Gorbačova ve funkci generálního tajemníka komunistické strany,“ uvádí server Lidovky.cz.

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

Reakce na prezidentský dekret se rozhořely i v diskusi mezi čtenáři serveru. Jeden z diskutujících vidí v kroku ruského prezidenta historické konotace. „Historie se opakuje. Putin, jako bývalý šéf KGB, samozřejmě ví, že efektivitě vymývání mozků, zejména mládeže, se vyrovnají snad jen lidové soudy. Ale odhaduji, že podle místní (G)RU úderky, za to může opět, pouze a samozřejmě USA,“ uvedl v diskusi pod článkem.

Celá zpráva zde.

V Putinově dekretu se uvádí, že mezi hlavní funkce orgánu bude patřit: organizovat vojensko-politickou činnost v ozbrojených silách, jeho cílem bude také dbát na morálně psychologické zajištění armády, dbát na dodržování pořádku a pečovat o válečné veterány. Jeho úlohou bude také zajistit ideologickou pevnost k zajištění vlasteneckého vztahu k obraně státu.

Generálplukovník Kartapolov podle mezinárodních vyšetřovatelů nese nepřímou odpovědnost za tragédii malajsijského letadla nad Donbasem v létě 2014. Také velel několik měsíců ruským jednotkám v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…