Radovali jste se z toho, jak Rakušané „utřeli“ muslimy? Tak čtěte i toto

14.07.2016 12:24

Evropský soudní dvůr podpořil muslimku Asmu Bougnaoui, která přišla před sedmi lety o práci v IT poradenské firmě, protože se nechtěla vzdát svého hidžábu. Její zaměstnavatel přitom argumentoval, že se kvůli jejím zahaleným vlasům cítí klienti „stísněně“.

Radovali jste se z toho, jak Rakušané „utřeli“ muslimy? Tak čtěte i toto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

Anketa

Podporujete novou vládu Velké Británie?

82%
3%
hlasovalo: 5121 lidí

Bougnaoui si nejprve stěžovala u pracovního soudu, který rozhodl ve prospěch jejího zaměstnavatele, společnosti Micopole SA. S rozhodnutím soudu se však nesmířila a proti rozsudku se odvolala. Celý případ nakonec skončil u Evropského soudního dvoru, který jí dal za pravdu. V předběžném stanovisku generální advokátka Eleanor Sharpston uvedla, že firemní politika požadující odstranění muslimského závoje představuje přímou protiprávní diskriminaci.

Sharpston sice připustila, že pravidla EU berou v potaz, pokud jsou na zaměstnance v jistých pracovních pozicích kladeny zvláštní požadavky na jejich vzhled. „To však není případ pro vykonávání práce IT konzultanta. Zmíněná žena by porušila pravidla, pokud by například chtěla nosit závoj přes celý obličej či nikáb nebo burku. V západní společnosti se totiž považuje oční kontakt v rámci komunikace za podstatný atribut.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle Sharpston by měly společnosti klást zájmy svých zaměstnanců před své vlastní. „Zaměstnavatel by neměl hledět jen na to, že z propuštění daného zaměstnance může profitovat,“ cituje sever The Local advokátku s tím, že Bougnaoui zatím ještě nevyhrála, protože nynější rozhodnutí soudu není závazné. Tím bude až finální rozhodnutí, které soud vydá v příštích měsících. V takovém případě by se rozsudkem musely řídit všechny členské státy Evropské unie.

Jak The Local připomíná, Francie zakázala nošení hidžábu ve školách a veřejných budovách již v roce 2004 a o sedm let později vstoupil v platnost zákon, jenž zakazuje nošení nikábu a burky na veřejných prostranstvích. K tomu samému kroku se odhodlali v roce 2011 také belgičtí zákonodárci. Loni v květnu byl potom schválen zákaz nošení muslimských závojů zahalujících celý obličej také v Nizozemsku. Podobná opatření si schválili obyvatelé švýcarského kantonu Ticino v květnu 2013.

Podobný případ v posledních dnech řešil také Nejvyšší soud v Rakousku. Obrátila se na něj nejmenovaná žena, která do práce nosila hidžáb a chtěla přejít k nikábu, který by zahaloval celý její obličej. To však její zaměstnavatel odmítl a propustil ji. Jak včera informovaly ParlamentníListy.cz, rakouští soudci dali za pravdu zaměstnavateli a argumentovali tím, že pokud nikáb nebo burka brání v zaměstnání při vzájemné komunikaci, má zaměstnavatel právo příslušným způsobem zakročit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…