Rajchl proti posměchu redaktorky. Bohuš rozebral, co všechno o sobě ukázala

04.11.2023 16:06 | Monitoring

Šéf strany PRO Jindřich Rajchl byl hostem pořadu Ptám se já moderátorky Marie Bastlové na Seznam Zprávách. Pořad okomentoval na serveru Modrý jelen Petr Bohuš. „Možná, že si Marie Bastlová myslí, že Jindřicha Rajchla přesvědčí, aby politiku pověsil na hřebík. Tolik nám na tom záleží? Je Jindřich Rajchl v něčem nebezpečný? V čem je horší než ti ostatní? Nebo lepší?" ptal se nad ukázkami z pořadu Bohuš.

Rajchl proti posměchu redaktorky. Bohuš rozebral, co všechno o sobě ukázala
Foto: Archiv PB
Popisek: Mgr. Petr Bohuš, publicista a moderátor

„Marie Bastlová ho ugrilovala, jako nedochůdče z Vodňan. Namazala si Rajchla na chleba, dostal čočku, to nebyla kočka a myš, to byl delfín a plankton. Nenechá druhého domluvit a rozhovor vede jako křížový výslech. S jediným cílem. Ponížit druhého. Fandila jsem vám, ale v tomhle rozhovoru jste působily hystericky až vyšinutě. To nebyl rozhovor, ale fanatický nátlak na Rajchla," seznámil nejprve diváky s ohlasy Petr Bohuš. 

Následně rozebral slova Bastlové, která řekla úvodem rozhovoru. „Převzali štafetu demonstrací s proruskou a protievropskou tematikou, rozpadlo se jejich vedení, demonstrace skončila hluboko za očekáváním. Divákům a posluchačům Bastlová dopředu líčí Jindřicha Rajchla a jeho stranu PRO v černých barvách. Pomůže její vhled a předsudky? Co je fantazií, a co skutečností? Oproti vidění redaktorky s postoji proti panu Rajchlovi, jeho fanoušci by naopak v úvodu rozhovoru mohli zvěstovat tirády, třeba o společné demonstraci, na níž se rajchlovci striktně distancují od proruské propagace, za cenu ztrát vlastních příznivců. Nebo že se rozešli s lidmi, kteří měli jiné představy pomalejšího vstupu do politiky, nebo že jejich demonstrace zaplnila Václavské náměstí, přestože vlastenecká scéna je roztříštěná,“ popsal Bohuš. A zkonstatoval také to, že na pravidelná setkání s Jindřichem Rajchlem již více než rok chodí plno lidí po celém Česku. 

Ale zpět k pořadu Ptám se já, kdy jeho úvodem Bastlová uvedla, že Rajchl se půl roku pozvání bránil, a najednou chtěl přijít. „Údiv paní redaktorky. Jak její poznámce ‚co vy tady ve studiu‘ rozumět? Jindřich Rajchl šel náhodou okolo a zastavil se a ani se nezeptal? Nebo hosté chodí, jak je napadne a redaktorka jejich návštěvy nemůže ovlivnit?“ ptal se Bohuš. Bastlová se přitom Rajchla v pořadu ptala, zda pozvání do studia využil proto, že hnutí PRO podle ní ustupuje ze své slávy. 

„Jindřich Rajchl. Uličník, který se chce zviditelnit? V očích redaktorky jeho aktivity nevypadají dobře. Musí proto zopakovat, kdybychom náhodou zapomněli: Vaše demonstrace skončila hluboko pod očekáváním. Strana PRO ustupuje ze své slávy. Předseda strany PRO redaktorku překvapil dříve dlouho odmítaným zájmem o rozhovor. Jen jestli lišák nepočítá s tím, že mu paní Bastlová vypráší kožich. Všichni o něm budou mluvit, litovat ho, on získá další body. Snad nejsou domluveni. To by byl gól. Skóroval by Jindřich Rajchl,“ konstatuje Bohuš. 

„Jindřich Rajchl nasliboval. K čemu vážně vypjatý tón? Redaktorce se hroutí svět, přestává věřit Jindřichu Rajchlovi, tvrdí, že s ním se už nic dít nebude. Neplní své sliby. Mezi lidmi není zájem o jeho demonstrace, sliboval nátlakové akce, generální stávku, radikální postup. Nic z toho neplatí. Marie Bastlová mluví a mluví, skáče do řeči, nepočká na odpověď. Divák se nedozví, co a proč Jindřich Rajchl sliboval, proč sliboval něco, co se později nestalo. Redaktorka má vyřídilku, že jí jede pusa jako kulomet. Redaktorka švitoří, nechce naslouchat,“ dodává Bohuš. 

„Možná, že si Marie Bastlová myslí, že Jindřicha Rajchla přesvědčí, aby politiku pověsil na hřebík. Tolik nám na tom záleží? Je Jindřich Rajchl v něčem nebezpečný? V čem je horší než ti ostatní? Nebo lepší?“ ptal se dále Bohuš, který svou řeč prostřihával ukázkami z pořadu Ptám se já.

„Pane Rajchle, tady odpovídáte vy. Na nás nechte, na co se ptáme my. Upozorňuje Marie Bastlová. Dává najevo, kdo je ve studiu pánem. Netuší, že možná o sobě prozrazuje více, než by chtěla. Bije se jako lvice,“ všímá si dále Blahuš. 

„Může nově vzniklá strana po roce své existence dosáhnout nějakého tlaku na vládu? Zvláště když je vláda jako buldozer? Nevidí, neslyší, prosazuje kdovíčí zájmy? Co média, ta by nemohla pomoci? Jsou v médiích odborníci různých názorových proudů? Vedou spolu diskusi o nejlepších řešeních pro naši společnost? Nebo stále odmítáme lidi s jiným než provládním názorem?“ ptal se dále Bohuš, když sledoval otázky Marie Bastlové na Jindřicha Rajchla. 

Závěrem se pak Bohuš ptá: „K čemu je rozhovor, v němž moderátorka mluví a host musí poslouchat? Změní se poměr mezi příznivci a odpůrci Jindřicha Rajchla, nebo zůstane vše při starém? Je rozhovor jako soutěžní sport, kde vítězí, kdo říká víc, mluví nejdéle a nejhlasitěji? Padáme do pasti. Největší prospěch má, kdo mluví nejméně. Vědění je síla, píše ve svém článku Tomáš Poucha, který se věnuje komunikaci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 04.11.2023 18:25:11
1. Redaktorka, která dělá rozhovor, kdy mluví polovinu času, je špatná redaktorka. Ale dobrá redaktorka, když chce hosta poškodit. 2. Hosté by se měli naučit prostě odejít nebo mlčet, když mu redaktor skáče do řeči. Rajchl měl prostě odejít hned, když se ho tahle babizna snažila zesměšnit, protože přišel, když ho pozvali.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…