Ředitel asi selhal, ale to neznamená, že je špatný. Ministryně Valachová ještě jednou k případu uštvané angličtinářky

22.02.2016 20:22

Pokud není ve škole včas odhalena šikana, pak její vedení selhalo, uvedla v dnešním Interview ČT24 ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Diskutovalo se ale také o dalších tématech, například o inkluzivním vzdělávání.

Ředitel asi selhal, ale to neznamená, že je špatný. Ministryně Valachová ještě jednou k případu uštvané angličtinářky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

V první části pořadu se diskutovalo ještě o případu pražské střední školy, kde byla tamními žáky dlouhodobě šikanována učitelka, která před několika dny zemřela. Podle Valachové jde v tomto případě o selhání vedení školy. „Vedení školy je odpovědné za bezpečí na škole. Neznamená to nic o tom, že ředitel je špatný člověk nebo špatný učitel,“ vysvětlila svůj názor na celou kauzu. Pokud podle ní není vedení školy schopné včas šikanu odhalit, pak prostě selhalo. V této souvislosti prý vyzve vedení měst a obcí jakožto zřizovatele škol, aby se posílila zodpovědnost škol a aby se zabránilo něčemu podobnému v budoucnu.

Absolventi škol na šikanu nejsou připraveni

Ministryně také přiznala, že absolventi pedagogických fakult na podobné případy připraveni nejsou. Snahou je proto u studia na pedagogických školách posílit míru praxe, tak aby se jejich studenti mohli připravovat například i na takovouto situaci. Nově budou mít čerstvě vystudovaní učitelé podporu ze strany staršího kolegy po dobu dvou let.

Učitelé mnohdy nemají podporu speciálních pedagogů

V další části pořadu se diskutovalo o inkluzi. V této souvislosti Valachová zmínila, že součástí studia na pedagogických fakultách je i speciální pedagogika. Probíhá prý diskuse, do jaké míry je správně namířená a nakolik je třeba ji rozšířit. Ministryně si posteskla, že často jsou na vzdělávání hendikepovaných žáků učitelé sami, protože nemají podporu speciálních pedagogů.

Valachová poukázala také na to, že přestože u nás máme bezplatnou školní docházku, rodiče dětí si často asistenta pedagoga musejí platit ze svého. Přitom asistent pedagoga, který pomáhá s výukou nějakým způsobem hendikepovaných dětí v běžných třídách, je součástí podpory již řadu let. „A nejsme schopni je finančně zajistit, často jsou propouštěni po deseti měsících, nemají odpovídající plat,“ pokračovala ministryně v hořekování.

Proč tedy prezident novelu podepisoval?

Na námitku, že prezident s inkluzí – tedy se vzděláváním nějakým způsobem hendikepovaných dětí v běžných třídách – nesouhlasí, Valachová prohlásila, že tedy nerozumí tomu, proč prezident novelu školského zákona podepsal. „Myslel si, že nebude provedena?“ podivovala se.

Ohledně toho, že inkluzi není nakloněna ani většina českého obvyvatelstva, ministryně uvedla, že mnoho rodičů si myslí, „že děti kamsi odvlečeme do běžných škol“. To prý ale není pravda. „Speciální školství nerušíme, rodič bude dál rozhodovat o tom, kde se bude jeho dítě vzdělávat,“ ujistila.

Dosavadní odhady prý také neukazují, že by rodiče chtěli přestupy dětí do jiných škol v masivním měřítku. Školu prý mění jen ze závažných důvodů. „Můj odhad je, že do září převedou rodiče své dítě ze speciálního do běžného školství pouze v desítkách či stovkách případů,“ myslí si ministryně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…