Resortu vnitra asi někdo odcizil originály IT smluv. Teď má problém

15.08.2012 10:30

Na Ministerstvu vnitra se ztratily smlouvy poskytující licenci k IT produktům společnosti Microsoft z roku 2008. Ty pak použilo Ministerstvo práce a sociálních věcí k zakázce na nový systém výplat sociálních dávek. Nyní antimonopolní úřad rozhoduje, jestli celou zakázku kvůli kritice radši nezruší. Jenže nemá smlouvy.

Resortu vnitra asi někdo odcizil originály IT smluv. Teď má problém
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podle mluvčího šéfa vnitra Pavla Nováka dokumenty odnesl někdo z bývalých zaměstnanců odboru projektů e-govermentu. Proto šetří, kdo je odcizil. Novák dále tvrdí, že resort antimonopolního úřadu poskytl ověřené kopie smluv. Ovšem zda budou pro jeho rozhodnutí úřadu stačit kopie, není jasné.

„Chování Ministerstva vnitra je naprosto skandální a předpokládáme, že jak ministr vnitra Jan Kubice, tak premiér Petr Nečas vyvodí důsledky z toho, jakým způsobem je nakládáno s úředními dokumenty a originály smluv na ministerstvu,“ řekl pro Právo analytik fondu Martin Soukenka.

Informační systém resortu práce a sociálních věcí je v aplikaci na internetu. Vlastníkem je podle informací Práva společnost, která má vazby na ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Zakázky byly ministerstvem práce rozdány bez vypsání výběrového řízení.

Ministr Drábek ale tvrdí, že postupoval podle smlouvy s partnerem společnosti Microsoft, firmou Fujitsu. Smlouva s ní ale zajišťovala jen nákup licencí k produktům Microsoftu. Úřady práce ale podle Práva používají zcela nový software.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…