Rusnok si vyřídil účty s Bohuslavem Sobotkou a vysmál se mu

06.08.2013 7:40

Stabilita, nebo chaos. Tak premiér Jiří Rusnok staví důsledky vyslovení důvěry, respektive nedůvěry své vládě. Ve velkém rozhovoru pro MF Dnes vyjádřil obavu, že k jeho kabinetu již dnes neexistuje alternativa, a to ani v podobě stále proklamované pravicové „stojedničky“. Pak si rýpl do Bohuslava Sobotky, který se podle něj může postarat, aby tu alespoň nějaký kabinet měl většinu a mohl fungovat.

Rusnok si vyřídil účty s Bohuslavem Sobotkou a vysmál se mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

„Buď tady bude stabilní, byť překlenovací vláda, nebo bude pokračovat politická strkanice, která je tady od pádu Nečasovy vlády,“ uvedl premiér hned v úvodu interview. Strkanice a chaos by podle něj vznikly i proto, že pravice už nemá avizovanou většinu 101 poslanců. „Já myslím, že neexistuje, že to je už zprofanovaný projekt,“ uvedl k tomu Rusnok.

Pak připustil, že záměru vlády obnovit stabilitu a důvěru ve veřejnou správu zasadil ránu ministr kultury Jiří Balvín. Ten podle Rusnoka předvedl politickou naivitu, když nepochopil, jak fungují kulturní instituce a snažil se do nich zavést transparentní princip výběrových řízení. „Toto jsou speciální státní podniky, kde panuje absolutně nehierarchický systém řízení. To je úplně jiný svět. A tohle pan ministr poněkud naivně nepochopil,“ obává se premiér.

Pak se debata přesunula na šance vlády na získání důvěry a na dění v ČSSD, která jako nejsilnější sněmovní strana bude pro vyslovení důvěry klíčovou. Ve straně již několik dní probíhá zásadní názorový střet, ve kterém vládu odmítá předseda Bohuslav Sobotka. Ten Rusnokův kabinet označil za „šidítko na voliče“, neboť vláda bez podpory Parlamentu nebude schopna nic prosadit.

Podle Rusnoka však podpora vlády ze strany sněmovny závisí právě na Sobotkovi. „Je šéfem strany, která má největší poslanecký klub. Tak ať se postará, abychom šidítkem nebyli,“ vyzývá předsedu ČSSD. Následně neodolal a do Sobotky si rýpl: „Já jsem sestavil vládu za deset dnů. Jsem zvědavý, až bude Bohuslav Sobotka sestavovat vládu, co sestaví za hvězdnou pěchotu, a za kolik dní,“ uvedl.

Vláda je podle něj připravena vykonávat svou funkci, ať už s důvěrou, nebo v demisi po případném vyslovení nedůvěry. „Jsem připraven plnit svoje pověření, dokud bude trvat,“ ujišťuje. Programové prohlášení vlády je podle něj napsáno na maximální dobu existence kabinetu, tedy do řádných voleb v příštím květnu. Nakonec je to podle něj lepší, než kdyby se v té době dávala po předčasných volbách dohromady řádná vláda. „Ona se ta politická vláda strašně dlouho rozjíždí. Bude se například dlouho skládat,“ myslí si Jiří Rusnok.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…