Účast na veletrhu v Damašku ohlásilo devatenáct českých firem

08.09.2018 19:05

Účast na letošním mezinárodním veletrhu v Damašku ohlásilo 19 českých společností, což představuje zhruba dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem. Na svých internetových stránkách o tom informovala syrská agentura SANA, uvedla ČTK.

Účast na veletrhu v Damašku ohlásilo devatenáct českých firem
Foto: Tereza Spencerová
Popisek: Předměstí Damašku

Veletrh ve čtvrtek slavnostně zahájil syrský premiér Imád Chamís, pro návštěvníky bude výstava otevřena do 15. září. Podle premiéra představuje veletrh jednu z nejdůležitějších cest, kterou se syrská vláda snaží kontaktovat spřátelené země, aby jim představila investiční příležitosti v Sýrii.

Česká ministerstva podle agentury SANA vyjádřila podporu vytvoření přímých kontaktů se syrskými institucemi a podniky s cílem diskutovat o obchodní a investiční spolupráci. V Sýrii si Česko drží vliv díky ambasádě, kterou v Damašku zachovalo jako jedinou ze zemí EU. Kromě toho je Sýrie v posledních letech jedním z největších příjemců české humanitární pomoci.

Mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro ČTK sdělil, že české firmy by se mohly podílet na obnově válkou zničené Sýrie. V následujících letech podle něj bude tato země potřebovat pomoc prakticky ve všech sektorech, zejména při obnově infrastruktury. Jedná se například o rekonstrukci železniční, silniční a letištní infrastruktury, o dodávky lokomotiv, zemědělských strojů, malotraktorů či výrobních linek v oblasti mléčné výroby. Vysoká poptávka bude po čističkách odpadních vod, zdravotnickém vybavení a výrobcích farmaceutického průmyslu, uvedl Diro.

Hospodářská komora chce podle mluvčího spolu s českými firmami navázat na tradici intenzivních obchodních vztahů a realizovaných projektů v Sýrii. Připravuje mimo jiné návštěvu českých podnikatelů v Sýrii, jakmile to situace v konfliktem zničené zemi umožní. Diro také upozornil, že Sýrie patřila k nejbližším spojencům Československa v oblasti Blízkého východu a že ČR má dodnes v Sýrii dobré jméno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…