Úder na Sýrii: USA, Británie a Francie v noci vypustily rakety. Rusko zuří. Důrazně se vyjádřil Pražský hrad

14.04.2018 6:06

Útok na Sýrii již není ze strany Spojených států amerických jen planým slovním pojmem. Dnes časně ráno totiž Západ provedl očekávaný útok. Spolu s USA se k němu připojili Britové a Francouzi. Píší o tom zahraniční servery.

Úder na Sýrii: USA, Británie a Francie v noci vypustily rakety. Rusko zuří. Důrazně se vyjádřil Pražský hrad
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Raketový útok na syrský Damašek.

Západ svým útokem, kdy USA vypálily asi stovku střel Tomahawk, trestá syrský režim za údajný chemický útok ve městě Dúmá. Americký prezident Donald Trump k akci řekl, že údery byly namířeny proti cílům spojeným s chemickými závody syrského režimu. „Právě probíhá kombinovaná operace ve spolupráci s ozbrojenými složkami Francie a Spojeného království,“ uvedl Trump.

Premiérka Velké Británie Theresa Mayová pak potvrdila, že skutečně vydala povolení britským silám ke koordinovaným a cíleným úderům s cílem omezit chemické kapacity syrského vládnoucího režimu. Zmínila, že žádná reálná alternativa neexistovala.

Svědci v Sýrii ohlásili celkem šest hlasitých výbuchů v syrské metropoli Damašku. Východně od města je vidět obrovský požár, při útocích také zoranžovělo nebe. 

Kdo je zásadně proti americkému útoku, je Rusko. Podle velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova bude mít vojenský zásah Západu proti Sýrii vážné důsledky. Podle jeho slov totiž zásah, jejž podpořila Severoatlantická aliance, je útokem proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. 

„Urážet ruského prezidenta je nepřijatelné a nepřípustné," míní Antonov. Podle jeho slov rovněž USA jako majitel největšího arzenálu chemických zbraní na světě nemají morální právo obviňovat jiné země. Více ZDE.

Ruské ministerstvo obrany následně také oznámilo, že rakety odpálené Západem nezasáhly ani jednu z ruských základen – Tartús a Hmímím. Zprávu o raketovém útoku Rusko dostalo předem; tvrdí to francouzská ministryně obrany. Operace je podle země galského kohouta legitimní a přiměřená. 

 

Ruská protivzdušná obrana se pak podle všeho nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

 

Sýrie společně s Íránem útok označily za vážné porušení mezinárodního práva.

K situaci už se vyjádřil také Pražský hrad. Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.

„Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ prohlásil mluvčí Zemana. Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli. „Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?“ napsal. Již ve čtvrtek uvedl, že se novináři při představě války „slastně olizují“ a měli by být posláni do první linie.

„Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, VB a FR v Sýriii je správnou reakcí. Situaci na Blízkém východě nelze podceňovat a pouze přihlížet, jak se odtud šíří brutalita a chaos, který nás všechny ohrožuje,“ poznamenal pak k útoku předseda ODS Petr Fiala.

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

Česká diplomacie také vyjádřila podporu stanovisku generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga. Uvedl, že vojenský zásah povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu.

„Úder Británie, Francie a USA na Sýrii mimo jiné jednoznačně ukazuje, že tyto státy Rusku nevěří už ani slovo. Pravý opak respektu, který se Putin svými siláckými kousky snažil vytvořit,“ zareagoval na aktuální události také politický geograf Michael Romancov.

„Když nějaký stát není schopen zvládnout své vnitřní politické pnutí bez toho, že by pravidelně zabíjel lidi v jiných zemích, pak je to gangsterský stát nebezpečný všem. Kdyby OSN a mezinárodní společenství opravdu fungovalo, muselo by se dnes spojit proti teroristickým státům USA, Francie a Velká Británie. To se pochopitelně nestane. Včera jsem v Berouně mluvil hlavně o kolektivním idiotismu. Tak se teď dívejte. Uvidíme přehlídku bezmozků bez svědomí,“ zmínil pro změnu sociolog Petr Hampl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…