Senát se hujersky snaží přitvrzovat, prohlásila na Rádiu Impuls Peake

21.03.2013 18:35

Vicepremiérka Karolína Peake je i nadále přesvědčena, že má smysl, aby nejmenší vládní stana LIDEM držela vládu, protože tak získává prostor k prosazování vlastních návrhů. To však neznamená, že by z dění v zákonodárném sboru byla zvláště nadšená. Ať už jde o kroky v Senátu, ve Sněmovně nebo přímo v koalici. Jedním z příkladů může být "tanec" kolem anonymních akcií či zrušení tendru na výběr ředitele Lesů České republiky.

Senát se hujersky snaží přitvrzovat, prohlásila na Rádiu Impuls Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake

"Senát se hujersky snaží přitvrzovat, říká ke snaze členů horní komory přitvrdit v regulaci anonymních akcií. Peake má za to, že senátoři podlehli lobbingu centrálního depozitáře, kde navrhují jejich ukládání. Podle Peake stačí tři varianty, které původně předložila vláda. Ten počítá např. i s možností, že se anonymní akcie převedou na akcie na jméno. "Vládní návrh je velkým krokem dopředu," zdůrazňuje vicepremiérka.

Velbloud je kůň, který prošel hlasováním poslanecké sněmovny

V pořadu také přišla řeč na úpravu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, kde se Peake tvrdě opřela do předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS). Prý ji už dvakrát žádala, aby jako předsedkyně připravila úpravu jednacího řádu. Dosud to však neučinila a Peake prý došla trpělivost.

"Připravuji vlastní návrh na úpravu jednacího řádu. Během týdne bych ho měla mít dopsaný," prozradila vicepremiérka. Je připravena omezit přílepky k zákonům a vůbec přebujelou aktivitu jednotlivých poslanců v zákonodárném procesu. Ostatně, ve Sněmovně je prý dobře známo rčení, že velbloud je kůň, který prošel jednáním Sněmovny.

Předsedkyně strany LIDEM si v Impulsech také posteskla, že se lídři koalice málo scházejí, čímž v řadě případů vzniká prostor pro bilaterální dohody, zvláště mezi ODS a TOP 09. Peake v této souvislosti vyjádřila naději, že např. ke zrušení tendru na ředitele Lesů ČR nedošlo k takové dvoustranné dohodě.

LIDEM vládu drží, aby prosadila své priority

Moderátor Václav Moravec v pořadu připomněl, že odborářský šéf Jaroslav Zavadil nedávno přirovnal stranu LIDEM k jednotce směšnosti. Peake si z toho ovšem moc nedělá, strana LIDEM prý drží vládu proto, aby mohla prosadit své priority, a fakt, že Jaroslav Zavadil věnovala značnou část svých slov právě straně LIDEM ukazuje, že její strana není zas tak bezvýznamná, jak se člen odborů snaží přesvědčit voliče.

Peake promluvila také o jmenování Vlastimila Picka do čela ministerstva obrany. V této věci prý vedla delší telefonát s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), který si po třech měsících velmi přál obsazení ministerského postu. "Dá se říci, že premiér problém na ministerstvu obrany vyseděl," uvedla.

Nakonec přišla řeč i na skutečnost, že strana LIDEM neprošla volebním ohněm, na což opakovaně upozorňuje prezident Miloš Zeman. Peake podle vlastních slov čelí této námitce relativně často v řadě dotazů. Faktem však zůstává, že volbami prošla, byť na kandidátce jiné strany. Peake přitom zdůraznila, že se podobně rodila TOP 09 a platí to i o některých představitelích Strany práv občanů - zemanovců, jejímž je prezident čestným předsedou. Kupříkladu senátor Vladimír Dryml usedl do horní komory za ČSSD, ale později přešel právě k SPOZ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…