Sestavte vládu, pověřila Čaputová Fica

02.10.2023 17:09 | Monitoring

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany Smer-SD Roberta Fica sestavením vlády. Fico bude mít na sestavení vlády 14 dní, jak je na Slovensku zvykem. Vláda podle ní musí zejména tlumit společenské rozpory, které v poslední době rozdělují slovenskou společnost. Čaputová bude zároveň jednat i s lídry ostatní stran, které uspěly v předčasných volbách.

Sestavte vládu, pověřila Čaputová Fica
Foto: Hana Brožková
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Čaputová dnes přijala předsedu Smeru-SD Roberta Fica a jako vítěze voleb ho pověřila sestavením vlády. Pověření k sestavení vlády pro lídra Smeru bude časově omezené, jak bylo dosud zvykem.

„Na Slovensku je ústavní tradicí, že sestavením nové vlády je pověřen předseda strany, která ve volbách získala nejvyšší počet hlasů. Úkolem hlavy státu je respektovat výsledek demokratických voleb a zároveň zajistit řádné fungování ústavních orgánů,“ uvedla prezidentka podle informací serveru Sme.sk.

Podle jejích slov následující dny ukážou, které strany budou schopny najít v parlamentu většinu pro podporu své koalice. „Vláda, která vzejde z voleb, vždy reprezentuje určité názorové spektrum. Vůli ostatních budou reprezentovat opoziční strany. Proto složením vlády samozřejmě nekončí mise ostatních stran, naopak začíná důležitý úkol kontroly vlády a dalších institucí,“ upozornila prezidentka.

Hlava státu ve svém prohlášení zdůraznila, že volby byly demokratické a legitimní, poděkovala voličům a ocenila vysokou volební účast. Vyzvala rovněž k vzájemnému respektu mezi občany. Vyjádřila naději, že výsledek voleb nezmění hodnoty ani společnou snahu o spravedlivou a demokratickou společnost.

Čaputová konstatovala, že po volbách je část společnosti spokojená a část zklamaná, a že chápe obavy některých voličů. Zdůraznila, že jedním z nejdůležitějších úkolů nové vlády proto bude co nejvíce ztlumit společenské rozpory. „Vláda, která vznikne, bude vládou Slovenské republiky, a tedy vládou, která má sloužit všem občanům,“ podotkla prezidentka.

Do Národní rady SR se dostalo celkem šest stran a jedna koalice. Smer-SD zvítězil se ziskem 22,94 % hlasů, což mu zajistilo 42 křesel. Robert Fico po setkání s prezidentkou potvrdil, že mu dala 14 dní na sestavení vlády. O podrobnostech nechtěl hovořit, a že Slovensko nyní potřebuje klid. „Nebude to jednoduchý proces,“ řekl stručně novinářům Robert Fico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak já to načnu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezírám , 02.10.2023 17:44:26
držím palce, pane Fico a gratuluji.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…