Šestina lidí by si nechala kvůli 400 korunám raději vytrhnout zub

19.06.2011 15:16

Více než šestina obyvatel ČR by si raději nechala vytrhnout zub než by platila 400 korun za amalgámovou plombu. Takový výsledek přinesl průzkum společnosti SANEP. Kvalitnější zubní plomby si pak může dovolit pouze třetina populace. Nadpoloviční většina veřejnosti považuje za správné rozhodnutí vlády, která po koaličním jednání zamítla možnost hrazení amalgámové plomby pacientem, a to v plné výši.

Šestina lidí by si nechala kvůli 400 korunám raději vytrhnout zub

Mnoho respondentů (66,7 procent) nesouhlasí s tvrzením stomatologů, že se lze zubním kazům vyhnout pravidelným čištěním zubů. Problémy se svým chrupem má totiž i přes pravidelnou péči 58,4 procent dotázaných. Znatelný finanční problém by představovalo hrazení 400 korun za jednu amalgámovou plombu pro 56,8 procent účastníků průzkumu.

Většina lidí (73,4 procent) raději zaplatí 400 korun za plombu než si nechat zdarma vytrhnout nemocný zub. Přesto 17,1 procent dotázaných připouští, že by si raději nechali vytrhnout kazem zasažený zub, než by zaplatili 400 korun za amalgámovou plombu.

Více než polovina dotázaných (55,8 procent) by jejich aktuální finanční situace nedovolovala hradit čtyřsetkorunový poplatek za zhotovení amalgámových plomb.


S názorem stomatologů, že jejich péče nemůže být dlouhodobě hrazena jen ze zdravotního pojištění, tedy bez spoluúčasti pacientů, nesouhlasí dvě třetiny (67,1 procent) dotázaných. Ti tvrdí, že úhrady ze strany pojišťoven jsou výrazně nižší než skutečná cena takového zákroku. V současnosti platí pojišťovny stomatologům za plombu 220 korun, zubní lékaři chtějí zhruba dvojnásobek.

Za kvalitnější, bíle zubní plomby, které nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou, si nemůže dovolit připlatit 58,7 procent dotázaných

Vládní rozhodnutí ponechat hrazení amalgámových plomb zdravotními pojišťovnami, potěšilo 57,9 procent respondentů. Od plánovaného hrazení 400 korun za amalgámové plomby, ustoupil vládní kabinet až po nátlaku Věcí veřejných.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…