Dobojováno! Sněmovna odmítla senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta

26.09.2019 19:29

Senátní žaloba na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy k Ústavnímu soudu nedorazí. Sněmovna dnes podle očekávání souhlas s jejím předložením nedala. Proti byli poslanci vládních ANO a ČSSD spolu se zástupci KSČM a SPD. Podle nich žaloba nebyla důvodná.

Dobojováno! Sněmovna odmítla senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Pokud byste mohli zaslat televizní koncesionářský poplatek dle svého uvážení, kdo by ho dostal?

1%
14%
67%
hlasovalo: 25579 lidí
Souhlas s žalobou vyslovilo jen 58 ze 130 poslanců, potřeba bylo 120 hlasů. Hlasování bylo veřejné, dolní komora Parlamentu odmítla návrhy, aby se hlasovalo tajně nebo po jménech. Řada poslanců zejména z ANO a ČSSD, ale i z ODS, se z jednání omluvila, část se na hlasování nepřihlásila.

Senát a opozice ve Sněmovně chtěly žalobou s pomocí ústavních soudců vymezit mantinely prezidentské funkce. Spojovacím prvkem osmibodové žaloby byla, jak řekl senátor Václav Láska (SEN 21), snaha Zemana změnit nynější parlamentní systém na poloprezidentský. Kritici hlavě státu vytýkali zejména otálení s výměnou ministrů, údajné ovlivňování soudců nebo vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Ohradil se proti nařčení, že by jeho kroky byly v rozporu s Ústavou.

Senátní návrh byl podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka velmi nepřehledný, nekonzistentní a neměl požadované náležitosti. Většina napadených skutků porušením Ústavy nebyla, řekla za ČSSD její poslankyně Kateřina Valachová.

V debatě se objevily i osobní výpady. Faltýnek označil vystoupení Lásky za aktivistickoagresivní předvolební projev, plný nepravd a nesmyslů, z něhož „nenávist vůči prezidentovi Zemanovi úplně stříkala“. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) mluvila o „opoziční a senátorské špíně“, proti čemuž se zástupci opozice ostře ohradili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …