Sobotka: Tento způsob důchodové reformy je zcela nešťastný

11.05.2011 21:48

ČSSD nepodpořila novelu zákona o důchodovém pojištění, která se někdy nazývá i „Malou důchodovou reformou“. To je podle strany adekvátní reakce po nálezu Ústavního soudu v oblasti výpočtu důchodů. Pro novelu nyní nezvedli ruku sociálnědemokratičtí poslanci, stejně se zachovají i senátoři.

Sobotka: Tento způsob důchodové reformy je zcela nešťastný

Velkým problémem je podle ČSSD a jejího předsedy Bohuslava Sobotky posunutí věku pro odchod do důchodu. Lidé, kteří se narodí v letošním roce 2011, tak půjdou podle této novely do důchodu v 73 letech. Sobotka v tom vidí nejen sociální, ale i etický problém, navíc pochybuje o tom, zdali se bude střední délka života prodlužovat stejně, jako tomu bylo v posledních 20 letech. Také podle něj vláda neřeší, že některé profese „fyzicky opotřebují" zaměstnance dříve, než získají možnost odejít do starobního důchodu.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Dále kritizuje právě reakci na nález Ústavního soudu, podle něhož se budou snižovat vyměřované důchody u střední třídy na úkor 10 procent obyvatelstva s nejvyššími příjmy, kterým se naopak zvýší. Toto opatření by podle něj mohlo vyvolat (a již částečně vyvolalo) vlnu žádostí o předčasný odchod do důchodu, což by opět zvedlo zatížení státu.

Související:
Do důchodu v 73 letech

Jako řešení navrhuje ČSSD ne prodlužování věku pro odchod do důchodu, nýbrž posílení příjmové stránky. Řešení stávající vládní koalice podle ČSSD není stabilní a problém s důchodovou reformou nevyřeší. „Nečasova vláda neplní svoji společenskou roli a jde vstříc těm, kdo prosazují okleštění a částečnou privatizaci veřejného důchodového pojištění," napsal Bohuslav Sobotka na svém blogu.

Podle předsedy ČSSD je zásadním problémem i to, že koalice původně slíbila, že zásadní změny v důchodovém systému bude projednávat s opozicí. Se sociálními demokraty ale prý nikdo nejednal, ačkoliv s novelou plně nesouhlasí ani odbory.

Čtěte také: 

Sobotka: Malá důchodová reforma neřeší kvalitu života seniorů

 Šéf odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …