Spor o důchody: Mládek varuje Maďarskem. Drábek vzhlíží k Finsku

13.07.2011 23:09

Podle slov ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka by se měla Česká republika svou důchodovou reformou přiblížit Finsku, Švédsku či Dánsku. Opozice ale varuje, podobný model použilo i Maďarsko, kde se reformy nesetkaly s takovým úspěchem.

Spor o důchody: Mládek varuje Maďarskem. Drábek vzhlíží k Finsku

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek varuje, že by Česko mohlo skončit s novou důchodovou reformou jako Polsko či Maďarsko. Tyto dvě země podle něj přecenily sílu druhého pilíře. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek mu ale kontruje - podobat by se ČR měla spíše Finsku, Švédsku či Dánsku, které „přistoupily zodpovědně k důchodovému systému".

„Vláda by se měla zamyslet a od toho neuvěřitelně arogantního nápadu odstoupit," varoval v ČT Mládek před druhým pilířem, v němž je obsaženo nepovinné spoření u soukromých fondů. Dokonce vyhlásil, že v případě schválení reformy založí ČSSD veřejný fond, který by soukromým konkuroval a zajistil by tak, aby nebyli odíráni lidé.

Související: Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

Opozice by vůbec byla nejspokojenější, kdyby dál fungoval průběžný důchodový systém. „Ten ale v horizontu 20, 30 let stačit nebude," předpovídá Drábek z TOP 09. Nyní se bude jednat právě i s opozicí na dalších věcech ohledně důchodové reformy. „Na principu se po debatě s opozicí nic nezmění, je to základ úpravy," je ministr nekompromisní.

Co si budou kupovat ty penzijní fondy?

S levicí se tak bude jednat o třetím pilíři, slovy Mládka opozice chce, aby nadále fungoval. Za výraz arogance vidí pilíř druhý, poukazuje například, že by důchodci mohli o peníze i přijít. „Co si budou kupovat ty penzijní fondy?" zmínil evropskou krizi a především finanční krizi Řecka.

„Před pěti lety byl svět ještě v pořádku," prohlásil dramaticky Mládek. Nyní podle něj už není možné určité kroky dělat, například ty, obsažené v důchodové reformě.

Čtěte více:

Důchodová reforma ČSSD: Potěší těžce pracující, firmy budou platit

Podrazácká reforma. Smekám před Kalouskem, nastoupil řečník Rath

A je to tady. Vdovám a sirotkům sebere vláda důchody, zuří ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …