Stát vyzývá televize: Nedabujte cizí filmy

15.10.2010 9:24

Ministerstvo školství požaduje po českých televizích, aby nedabovaly zahraniční filmy. Prý proto, aby se diváci mohli lépe vzdělávat ve studiu cizích jazyků. Resort praxi odkoukal od skandinávských zemí. Píší o tom Lidové noviny.

Stát vyzývá televize: Nedabujte cizí filmy

Není to ale poprvé, kdy ministerstvo mluví o menším množství nedabovaných filmů v televizích. Resort prý usiloval o zavedení vysílání televizních programů v originále již v souvislosti s realizací Národního plánu pro výuku cizích jazyků s Akčním plánem pro období 2005 až 2008.

„V jazykovém vzdělávání hraje televizní vysílání filmu v originále pozitivní roli, což prokázaly mnohé průzkumy," sdělil Lidovým novinám (LN) mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.

Již před lety se prý spojilo ministerstvo kultury s resortem školství a jednaly o možnostech. A nyní? „V případě zájmu z ministerstva kultury vysílání v původním jazyce rozhodně přivítáme," podotkl Koukolíček.

Nova a Prima si mohou oddychnout

Ministerstvo kultury ovšem tvrdí, že by byla nutná změna legislativy, neboť ty nynější zákony nemohou nařizovat televizím, jak svůj program mají upravit. Navíc by se nařízení vztahovalo zřejmě jen na veřejnoprávní televizi, nikoliv ty soukromé.  „Pokud by se objevila celospolečenská potřeba, nezbývalo by než připravit legislativní podmínky," vysvětlil mluvčí resortu kultury Stanislav Brunclík.

LN k tomu dodávají, že aby bylo vysíláno větší množství nedabovaných filmů, hlavně vítají učitelé. „Sledování filmů v původním jazyce usnadní mladým lidem a dětem učení cizích jazyků. Pozitivní dopad by to mělo i na učitele," dodal k tomu učitel z obchodní akademie Lukáš Gayer.

Foto: digizone.cz

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…