Stavbu nových bloků Dukovan znovu podpořili zastupitelé Vysočiny

06.11.2018 21:06

Zastupitelé Kraje Vysočina dnes znovu podpořili projekt jednoho až dvou nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany a požádali vládu o naplňování strategických dokumentů, které s jejich stavbou počítají. Reagovali tak na nedávná vyjádření zástupců vlády, že je možné rozhodnutí o zahájení stavby nového bloku odložit a životnost nynějších dukovanských bloků prodloužit o dalších deset let. Pro usnesení hlasovalo všech 43 přítomných krajských zastupitelů.

Stavbu nových bloků Dukovan znovu podpořili zastupitelé Vysočiny
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Kraj Vysočina se zároveň připojil k textu otevřeného dopisu určenému premiéru Andreji Babišovi (ANO) a ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové (za ANO), který podepsali také zástupci krajské hospodářské komory, občanské bezpečnostní komise při elektrárně, Energetického Třebíčska a organizací zastupujících obce z okolí Dukovan. „Velice nás překvapilo, že paní ministryně mluví o prodloužení životnosti původních bloků v Dukovanech nad rámec životnosti, kterou připouštějí energetická koncepce a národní akční plán,“ stojí mimo jiné v textu zveřejněném na webu kraje.

Krajští zastupitelé dnes pověřili hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD), aby stanovisko tlumočil premiérovi a ministryni průmyslu. Stavbu nových bloků Dukovan kraj i regionální politici podporují dlouhodobě. Podle nich by měly být nynější bloky nahrazeny novým zdrojem pokud možno bez přerušení výroby elektřiny, protože jinak by podle nich region ekonomicky tratil.

Předseda vlády i ministryně průmyslu a obchodu minulý měsíc uvedli, že česká vláda může odložit rozhodnutí o případné stavbě nového jaderného zdroje. Možností je podle nich právě prodloužení životnosti Dukovan o deset let. Náklady by byly 20 miliard korun, nový jaderný blok by stál zhruba 200 miliard korun, uvedl tehdy Babiš.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž k tomu následně uvedl, že firma aktuálně předpokládá, že dukovanská elektrárna zůstane v provozu následujících 20 let. „Tedy zhruba za rok 2035, tedy jak byly jednotlivé bloky v letech 1985 až 1987 postupně uváděny do provozu,“ uvedl.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2 040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …