Stíhačka do každé rodiny. Trapné. Brabec se častoval s Pekarovou

22.07.2022 13:50 | Ze sítí

Úvahy vládní pětikoalice o nákupu amerických stíhacích letounů F-35 zavdaly vzniku ostrého střetu mezi předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), která ve stínu války na Ukrajině záměr hájí v našem vlastním zájmu a opozičním poslancem Richardem Brabcem (ANO), jenž si z této investice ironicky utahoval a označil její argumenty za „trapné“.

Stíhačka do každé rodiny. Trapné. Brabec se častoval s Pekarovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí
Česko chce v budoucnu nakoupit americké bojové letouny F-35 Lightning II. Vláda o jejich nákupu hodlá jednat s USA. Rozhodla tak na základě vojenského doporučení armády, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Americké letouny mají v armádě nahradit švédské gripeny.

Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky ve vyšších desítkách miliard korun, půjde tak nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová spolu s tím vyzdvihuje, že vzhledem k zuřící válce na Ukrajině se jedná o nutnost. „Podle ministerstva financí Ukrajiny stojí jejich zemi Ruskem rozpoutaná válka 10 miliard dolarů měsíčně. To jsou jen přímé výdaje. Ano, naše obrana není zadarmo. Pokud chceme, aby byla skvělá, musíme do ní investovat nemalé prostředky,“ hájí ve svém tweetu investici s tím, že takto vložené peníze mají smysl.

Někteří čeští politici však vyjadřuji určité pochybnosti. Poslanec hnutí ANO svůj kritický názor vyjádřil rýpnutím: „Jo, jo. F-35 do každé rodiny, že?“ reagoval na tweet Pekarové Adamové.

V odpovědi obratem přišlo, jak minulá vláda hnutí ANO a ČSSD ustoupila komunistům a nechali je prosadit odebrání 10 miliard armádě: „Pane poslanče, neztrapňujte se, my víme, že vzalo hnutí ANO Armádě ČR 10 miliard korun na příkaz bolševiků,“ napsala politička.

Člen dolní komory jí pak ohledně zmínky o trapném chování odpověděl v podobném duchu: „No, vy už se víc ztrapnit nedokážete,“ odvětil exministr životního prostředí Brabec.

O výběru amerických letadel se spekulovalo delší dobu. Se svou nabídkou nedávno přišlo i Švédsko. Jeho velvyslanec Fredrik Jörgensen řekl, že Švédsko chce české armádě nabídnout bezplatný převod nyní používaných stíhacích letounů JAS-39C/D Gripen, možnost jejich modernizace a zároveň nákupu nejmodernější verze JAS-39E/F. Ministerstvo obrany označilo velvyslancova slova za překvapivá s tím, že Česko oficiální nabídku nedostalo.

F-35 Lightning II bývá označován za nejmodernější sériově vyráběný stíhací letoun s potenciálem životnosti 30 až 40 let. Jde o letoun s technologií stealth, která má za cíl maximálně omezit jeho zjistitelnost radarem. Odborníci oceňují přístrojové vybavení, díky kterému získává přehled o dění na bojišti a může komunikovat a spolupracovat se spřátelenou technikou.

Momentálně mají čeští stíhači k dispozici dvanáct jednomístných a dvě dvoumístná letadla. Nasazeni s nimi několikrát byli i při ochraně vzdušného prostoru spojenců na Islandu a v Pobaltí. Česko platí za pronájem víceúčelových stíhaček Švédsku 1,7 miliardy korun ročně, informovala na svém webu ČT24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…