Strana soukromníků bude kandidovat ve všech krajích

06.11.2019 20:40

Strana soukromníků postaví příští rok v krajských volbách kandidátky ve všech krajích. Ve většině případů bude kandidovat v koalicích se středopravými stranami. Volby považuje vedení strany za test spolupráce před parlamentními volbami, řekli dnes ČTK představitelé strany.

Strana soukromníků bude kandidovat ve všech krajích
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Strana dnes na tiskové konferenci zveřejnila svůj návrh na reformu penzijního systému. Jeho základem by se měl stát rovný důchod, podle kterého by měli všichni penzisté stejný základ důchodu, doplnilo by ho sociální důchodové pojištění.

Reformu důchodů pro stranu připravil Jaroslav Vostatek, člen komise pro spravedlivé důchody. Navrhuje, aby byl současný první penzijní pilíř rozdělen na nultý pilíř, kterým by byl rovný důchod, a na první pilíř představovaný „moderním sociálním důchodovým pojištěním“. To by vycházelo z hrubé mzdy pojištěného. Soukromníci chtějí prosazovat, aby se zvýšila základní výměra důchodů z deseti na 32 procent ze státem vyhlašované průměrné mzdy, a aby byla zrušena redukční hranice. Rovný důchod by tak byl příští rok 11.150 korun. Náklady budou podle strany do sedmi miliard korun.

„Žádný důchod v ČR se tímto opatřením nesníží a systém bude pro své adresáty srozumitelný,“ uvedl Vostatek. Strana chce opatřením pomoci živnostníkům, kteří odcházejí do důchodu. Podle zakladatele strany Rudolfa Baránka by ale změna zároveň pomohla dostat zpod hranice nouze desítky tisíc lidí. Řekl, že Soukromníci začnou příští týden vyjednávat o podpoře svého návrhu s parlamentními i mimoparlamentními stranami s výjimkou komunistů. Jednat chce i s odbory.

Strana chce také podle svého předsedy Petra Bajera prosazovat, aby byl každý živnostník do ročního obratu milion korun osvobozen od daně z příjmu. Zůstala by mu jen povinnost platit sociální a zdravotní pojištění. “Při tak nízkých příjmech ze samostatně výdělečné činnosti je v drtivé většině případů daň stejně nulová a je zcela zbytečné, aby se živnostníci museli prokousávat veškerou byrokracií spojenou s daňovým přiznáním,“ uvedl.

Soukromníci chtějí dále o deset procentních bodů navýšit paušální výdaje.

Podle Bajera bude strana příští rok v krajských volbách ve většině případů tvořit koalice s dalšími středopravými stranami. Jednotlivá sdružení podle něj uvažují o spolupráci s ODS, lidovci, Starosty, Trikolórou či místními krajskými uskupeními. V senátních volbách předpokládá, že o obhajobu mandátu bude usilovat senátor Ivo Valenta, který jako nestraník za Stranu soukromníků kandidoval do Senátu v roce 2014. Baránek označil za cíl v každém kraji získat post nejméně jednoho zastupitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…