Stydím se, chce se mi zvracet. Generál Řehka má být za svá slova kázeňsky potrestán

26.10.2018 11:39

Armáda hodlá kázeňsky projednat brigádního generála Karla Řehku kvůli jeho kritice bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka za jeho ostré prohlášení, že po útoku na české vojáky navrhuje ukončení mise v Afghánistánu, informoval server Aktuálně.cz.

Stydím se, chce se mi zvracet. Generál Řehka má být za svá slova kázeňsky potrestán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Řehka, který nejspíše bude za svou kritiku směrem k Zaorálkovi potrestán, se prý za vyjádření exministra zahraniči stydí. „Stydím se, stydím se, stydím se. Je mi smutno, chce se mi brečet, je mi zle, chce se mi zvracet a mám vztek. Taková nuznost, ubohost, nízkost… To se nedá rozdýchat. Uráží mě to jako vojáka a uráží mě to jako občana České republiky,“ napsal na svém Facebooku.

O možném kázeňském postihu hovořil ministr obrany Lubomír Metnar, když reagoval na kritickou interpelaci komunistického poslance Lea Luzara. „Myslím si, že zde pan generál Řehka trošku přestřelil, trošku moc přestřelil a měl by si jasně ujasnit dle ústavy, kde je pozice poslance, zákonodárce a kde je pozice vojáka, který má bránit českou zemi,“ uvedl Luzar.

Metnar v reakci na to nejdříve ujistil poslance o tom, že on i armáda si jsou plně vědomi toho, že mandát k zahraničním misím je plně v rukou politiků. „Ti rozhodují o tom, kolik vojáků, v jakých zahraničních misích a s jakým úkolem bude vykonávat svoji službu,“ zdůraznil.

Záležitost, o které hovořil poslanec Luzar, prý Metnar již ve čtvrtek projednal s náčelníkem Generálního štábu generálem Opatou. „Informoval o tom, že tuto záležitost probral s generálem Řehkou a po návratu generála Řehky ze zahraničí ji bude řešit kázeňsky,“ uzavřel Metnar.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …