Sudetští Němci: „To je hnus!“ Oficiální dokument i silná slova Klause ml.

09.07.2019 10:15

V českém mediálním prostoru minulý měsíc proběhla zpráva o tom, že se srazu Sudetoněmeckého krajanského sdružení zúčastnil i český velvyslanec Tomáš Jan Podivínský a že by se některý příští ročník konal již v ČR. A rozhořel se spor o to, jaký by měl být postoj české vlády. Aktivitu v tomto směru vyvíjela zejména komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. Včera zveřejnila odpověď ministra Petříčka. „Tak toto je silné kafe!“ říká. A sjezd landsmanšaftu si vzal na paškál i předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. „Je to spolek, který by neměl mít žádná oficiální privilegia, a proto nechápu naše politiky, kteří jezdí poklonkovat potomkům sudetských Němců,“ citoval slova historika.

Sudetští Němci: „To je hnus!“ Oficiální dokument i silná slova Klause ml.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Jak píší Novinky.cz, myšlenku budoucího uspořádání sudetoněmeckého sjezdu v České republice považuje německý ministr vnitra Horst Seehofer za velkou. Sdělil tak v bavorském Řezně na 70. sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení, tzv. landsmanšaftu. Takový sraz si prý přeje i nejvyšší představitel Němců vysídlených po válce z českých zemí Bernd Posselt, podle kterého sice čas ještě nedozrál, ale za dva či tři roky by k tomu prý dojít mohlo.

Na sjezdu byl i český velvyslanec v Německu Tomáš Jan Podivínský. Ten ve zdravici připomněl druhou světovou válku a nacionalismus jako příčinu zpřetrhání vztahů mezi Čechy a sudetskými Němci a pád komunistického režimu v někdejším Československu jako příležitost k následnému opětovnému sbližování a zdůraznil, že Češi a Němci krok za krokem postupují v obnově vztahů, jejichž dobrou úroveň již dnes dokládají stále častější obchodní, regionální či kulturní setkávání.

Právě s účastí českého velvyslance měla problém komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. „Toto je silné kafe! Budu se ptát ministra zahraničních věcí, zda byl pan velvyslanec vyslán na tento slet Ministerstvem zahraničních věcí, případně zda o jeho účasti jednala vláda. Pokud jsou jeho účast a slova vnímána jako oficiální vládní vzkaz v kontextu toho, že sudetští Němci chtějí pro příště pořádat své srazy na našem území a bez toho, aby uznali Benešovy dekrety jedná se o další nabourání naší zahraniční politiky,“ napsala na Facebook před měsícem.

A včera zveřejnila odpověď ministra Petříčka:

Anketa

Která z parlamentních stran už zcela jistě NEBUDE v příští Poslanecké sněmovně?

3%
2%
2%
1%
6%
12%
62%
8%
hlasovalo: 18417 lidí

Vážená paní poslankyně,

dovolte, abych reagoval na Váš dopis ze dne 12. června t. r. a Vaše dotazy ohledně účasti p. Velvyslance Tomáše Jana Podivínského na Sudetoněmeckém sněmu dne 9. června 2019 v Řezně.

Pan vevyslanec byl o účast na sněmu v roli zástupce České republiky požádán mým jménem prostřednictvím Sekce evropské Ministerstva zahraničních věcí ČR. Vzhledem k tomu, že účast pana velvyslance navazovala na dosavadní vládní linii sousedského sbližování České republiky se Svobodným státem Bavorsko, jak ji nastavil svého času premiér Petr Nečas při své návštěvě Bavorského zemského sněmu, vláda ČR velvyslancovu účast v konkrétní podobě neprojednávala.

Pokud jde o záměr konání některého z budoucích Sudetoněmeckých sněmů na území Česka, nebude k němu Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyjadřovat, neboť se nejedná o žádný konkrétní plán na německé straně, ale pouze vyjádření osobního přání některých politiků, např. mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernda Posselta.

Na závěr bych rád zdůraznil, že předpokladem jakéhokoliv rozhodování o místu konání sněmu je existence pozvání ze strany konkrétního města. Bez takového pozvání považuji další debatu na toto téma za bezpředmětnou.

Vážená paní poslankyně, děkuji Vám za Váš zájem o česko-německé vztahy a zůstávám s přátelským pozdravem

Tomáš Petříček

Kateřina Konečná k tomu rozhořčeně říká: „Když jsem se ptala ministra zahraničí za ČSSD Petříčka, zdali účast českého velvyslance na sněmu sudeťáků projednávala vláda, tak mi odepsal, že tam byl na jeho pokyn!?!? To jako vážně ČSSD pokračuje v linii odeesáka Petra Nečase? Co udělá Petříček příště? Vyznamená Mašíny nebo jiné vrahy? Nabídne sudeťákům, že jim dáme majetky jako církvi? Hnus.“

A o vztahu s Němci a landsmanšaftem píše ve statusu i předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. A cituje historika Vlastimila Vondrušku: „Se sousedy musíme žít rozhodně v dobrém, nicméně našimi sousedy jsou Rakousko a Německo, nikoli landsmašaft. Je to spolek, který by neměl mít žádná oficiální privilegia, a proto nechápu naše politiky, kteří jezdí poklonkovat potomkům sudetských Němců. To, co dělali jejich předkové našim předkům, je rozhodně neodpustitelné a nelze nad tím zavírat oči.

Můžeme samozřejmě diskutovat o právním rámci odsunu Němců, o nedokonalosti kolektivní viny, jenže k čemu by to bylo? Odsun byl jednoznačně výsledkem nejkrvavější války lidských dějin, kterou rozpoutalo fašistické Německo, a tu válku prohrálo. A dějiny vždy psali vítězové. Historická událost, pokud se stane, se prostě stala. Každé dodatečné omlouvání není projevem moudrosti, ale slabosti, nebo ještě hůře – hlouposti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…