Svoboda v šoku ze Senátu. Slova o nouzovém stavu

10.02.2022 22:15

Senátoři dnes zamítli novelu pandemického zákona a předlohu musí znovu projednat Sněmovna. „Senát mě překvapil. Věc je nutno chápat jako pojistku, která neměla být použita,“ reagoval na jeho rozhodnutí v pořadu Interview ČT24 poslanec Bohuslav Svoboda, kde se snažil vysvětlit, na co potřebujeme pandemický zákon, když se situace podle odborníků zlepšuje. Nevyloučil, že zemi čeká nouzový stav.

Svoboda v šoku ze Senátu. Slova o nouzovém stavu
Foto: archiv ODS
Popisek: Přednosta jedné z pražských klinik a poslanec Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda Csc.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí
Rozhovor otevřelo dnešní velké rozvolňování pro neočkované, další má vláda v plánu. Je to v tuto chvíli podle Svobody bezpečné? „V hospodách se bude slavit a bude se slavit bezpečně, když lidé půjdou k očkování,“ řekl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví, že situace nemá žádná jiná řešení. „Musíme apelovat na to, aby všichni zvážili, jestli cesta neočkování je ta správná. Já myslím, že není,“ doplnil.

Vláda tím svým způsobem prý ustupuje tlaku z ulice: „V politickém rozhodování je vždy určitá reakce na názor ulice. To je spolu vždy propojené. Nikdy žádná vláda nemůže běžet proti tomu, co je zásadním přáním voličů,“ zdůraznil vládní poslanec. 

Zopakoval, že je třeba vysvětlovat občanům, jak nutné je se naočkovat, až do úplného omrzení. Do toho mu vstoupila moderátorka Světlana Witowská s otázkou: „A proč to neděláte? Proč ministr zdravotnictví zrušil očkovací kampaň?“ zajímala se a chtěla znát další strategii očkování.

„Vláda bude dál vysvětlovat, k čemu je očkování dobré. Teď po tomto senátním výkřiku o to víc. Protože teď je to jediná možná cesta,“ narážel na to, že senátoři odmítli novelu pandemického zákona.

Že Senát zamítne novelu pandemického zákona, jej prý překvapilo: „Vůbec jsem to nečekal. Opravdu mě to překvapilo. Myslel jsem si, že v Senátu bude řada jiných názorů, to byly i u nás ve Sněmovně, proto novela prošla velmi významnými změnami na základě pozměňovacích návrhů. Takže očekával jsem, že problémy budou, ale domníval jsem se, že princip té věci bude pro ně takový, že to finálně schválí,“ očekával poslanec.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí

Senát dnes zamítl spornou novelu pandemického zákona, která zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senátoři poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) byl velmi naštvaný, ostře kritizoval vládu i ministra zdravotnictví, protože se mu nelíbil legislativní proces. Upozornil před samotným hlasováním, že je to naposledy, pokud se novelu podaří protlačit Senátem, co senátoři na něco takového přistoupili.

Bylo skutečně nutné novelu pandemického zákona tlačit legislativním procesem v nouzovém stavu v době, kdy vláda rozvolňuje? „Tu věc je nutno chápat jako pojistku a mechanismus, kdy v případě, že rozvolňování nedopadne dobře, budeme mít páky, jak zakročit,“ uvedl.

„Já to vnímal tak, že ta novela je věc, kterou nevyužijeme, že ji máme jen v rezervě v případě, že to bude potřeba. A že ji nevyužijeme, ukazuje právě to, že se začalo rozvolňovat,“ zdůraznil Svoboda.

Vysvětlil, proč ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před jednáním pléna varoval, že v případě neschválení normy bude muset vláda počátkem března vyhlásit nouzový stav. Argumentoval tím, že je potřeba udržet opatření v domovech seniorů a nemocnicích. „To znamená, že teď se zdá, že budou infikováni staří lidé, pokud nebudou očkovaní. Ty průběhy budou těžké a může docházet k vysokému procentu úmrtí,“ upozornil.

Sněmovna má nyní čas senátní veto vládní většinou poslanců přehlasovat, tak aby vyšla ve Sbírce zákonů do konce února. Stihnou poslanci podle Svobody skutečně projednat novelu pandemického zákona, než skončí její platnost? „Časové lhůty se musejí dodržet. Jak jsem to ale počítal, tak se mi zdá, že to nejde stihnout,“ pokrčil rameny.

Znamená to tedy, že Česko čeká nouzový stav? „V takovém případě by to mohlo znamenat, že bude vyvolán nouzový stav,“ řekl Svoboda s tím, že pokud ministr Válek o nouzový stav požádá, tak pro něj bude hlasovat, pokud bude situace taková, že nemoc ohrožuje skutečně významnou skupinu lidí.

Normu nakonec horní komora zamítla hlasy 32 z 61 přítomných senátorů, proti zamítnutí jich bylo 22. Návrh na schválení neprošel o jediný hlas. Hlasování předcházela více než šestihodinová debata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…