Svobodní se vzepřeli Bruselu a rozdávali "zakázané žárovky"

28.10.2011 17:28

Svou nespokojenost s vytvářením záchranného fondu eurozóny a fungováním Evropské unie v pátek na Jungmannově náměstí v Praze v rámci připomenutí vzniku samostatného Československa vyjádřila necelá stovka členů a příznivců Strany svobodných občanů (SSO).

Svobodní se vzepřeli Bruselu a rozdávali "zakázané žárovky"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Strany svobodných občanů

Na akci svobodní rozdávali kolemjdoucím klasické žárovky v krabičce s nápisem "Toto je zakázaná žárovka, ale svobodná a dobrá" jako upozornění na nařízení a regulace přicházející z Bruselu. 

"Intelektuálové zasaženi europeismem tvrdí, že vše z Bruselu je dobré a vše české malé a ubohé," uvedl Petr Mach, předseda SSO. Mach dále ve svém projevu ocenil postoj slovenské strany Svoboda a solidarita (SaS) a jejího předsedy Richarda Sulíka, jejíž poslanci v hlasování nepodpořili přes přání premiérky Ivety Radičové rozšíření pravomocí záchranného fondu eurozóny EFSF, ačkoli šlo o koaliční partnery. Vláda pak ztratila důvěru. Mach na to téma označil premiéra Petra Nečase (ODS) za "českou Radičovou poklonkující před Bruselem". 

Místopředseda SSO Miroslav Bednář zdůraznil, že myšlenky svobodných nejsou "úzkoprsým nacionalismem". Strana mimo jiné požaduje nízké daně, zrušení dotací a zachování vlastní měny. Svobodným vadí, že ČR nemá vyjednanou výjimku z přijetí eura. "Praha by se měla zachovat podobně jako Britové nebo Dánové, kteří podobnou výjimku mají," uvedl před časem Mach. V opačném případě je podle něj možné, že unie rozhodne o vstupu Česka do eurozóny sama. 

Členové a příznivci SSO již 6. října v Praze demonstrovali proti přijetí změny ve Smlouvě o fungování Evropské unie. Změnou smlouvy se měl na své schůzi zabývat Senát, ale už potřetí ji odložil. Podle Macha přijetí změny vytvoří podmínky pro to, aby bylo Česko v případě přístupu k eurozóně nuceno platit miliardy korun do fondu určeného pro záchranu zadlužených států EU. 

Vláda na začátku října schválila podnět ministerstva vnitra k podání návrhu Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti několika stran a hnutí, mimo jiné právě i SSO.

Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…